Books / nonfiction

Skriv så du bliver læst : journalistik for kommunikationsfolk


Description


Hvordan vinkler man en historie? Hvad er det nu en rubrik er? Hvilken genre skal jeg bruge? Kommunikationsfolk med en akademisk uddannelse har ikke nødvendigvis lært at bruge journalistiske virkemidler i deres uddannelse. Og det er et problem i virksomheder, som har brug for kommunikationsfolk, der kan skrive fængende tekster, så den interne og eksterne kommunikation kan understøtte de strategiske mål. Kommunikationsfolk uden journalistisk baggrund kan have svært ved at vinkle en historie, deres sprog er tungt, og rubrikkerne er ikke fængende. De har svært ved at bruge de journalistiske genrer, og deres tekster virker ofte som ledelsespropaganda og pligtlæsning. Resultatet er, at modtagerne ikke synes teksterne er spændende at læse. Skriv så du bliver læst viser, hvordan man i virksomhedskommunikation bruger journalistiske virkemidler, redskaber og genrer til at skrive tekster, som målgruppen finder spændende at læse. Bogen viser også, hvordan kommunikationsfolk med en journalistisk baggrund skal skrive, så de varetager virksomhedens interesser.

Reviews (2)


The libraries' assessment

d. 1. Mar. 2011

By

By

Jytte Bræmer

d. 1. Mar. 2011

Henvender sig til kommunikationsmedarbejdere i såvel offentlige som private virksomheder.

Rigtig mange kommunikationsmedarbejdere skriver meget, som ingen læser. De er virksomhedens forlængede arm, men det nytter ikke udelukkende at være roseorgan for ledelsen. Kunsten er at være bevidst om målgrupper, at kunne se den gode historie, kunne håndtere de mange dagsordener og opgaver, der ligger i det at være kommunikationsmedarbejder. Man skal kunne være kulturskabende indadtil, kunne skrive gode historier, som medarbejderne kan identificere sig med, og udadtil skal man være brandingskabende i virksomhedens interesse. Bogen kommer rigtig godt rundt om emnet, emner som den rette vinkling, kunsten at smide den akademiske ham og skrive journalistisk og balancere mellem de forskellige opgaver og roller. Bogens tekst er krydret med små interviews og eksempler fra navngivne kommunikationsmedarbejdere fra Odense Kommune, Novo Nordisk, DJØF og Frederiksberg Kommune.

Forfatteren har tidligere skrevet Få det fortalt, 2009, hvor fokus var kunsten at komme igennem lydmuren til dem, der skal bringe alt det skrevne. En anden god grundbog om samme emne, der er sammenlignelig er Intern kommunikation under forandring, 2009.

Velskrevet og helstøbt grundbog i kunsten at være en god kommunikationsmedarbejder, der bliver læst.


Berlingske tidende

d. 24. Apr. 2011

By

By

Henrik Ørholst

d. 24. Apr. 2011