Books / nonfiction for children / undervisnings-materiale

Stauning og kaos : Danmark i 30'erne


Description


Om den økonomisk-politiske krise i Danmark og udlandet i 1920-erne og 1930' erne samt om Th. Stauning og socialdemokratiets politiske indflydelse med vægten lagt på Kanslergadeforliget i 1933 og perioden op til 2. verdenskrig.

Reviews (2)


The libraries' assessment

d. 18. Dec. 2018

By

By

Jens Verner Nielsen (skole)

d. 18. Dec. 2018

30'erne er et populært emne i dansk og samtidsorientering i 8.-9. klasse. Bogen her vil være velegnet i et sådant undervisningsforløb, hvor dens oplysninger kan suppleres og uddybes. Medudgangspunkt i skildringen af statsminister Staunings liv, indsats og betydning gives et rimeligt overblik over udviklingen i Danmark med udblik til det øvrige Europa og til USA. Et indledendeafsnit om tiden op til det store krak jonglerer noget overfladisk med vanskelige økonomiske begreber. Ved selvlæsning vil en del elever fra målgruppen sikkert stå af her, men resten af tekstengiver gode forklaringer og beskrivelser i et friskt, moderne sprog. Der lægges ikke skjul på, at danske kan være godt tilfredse med Staunings socialdemokratiske løsninger set i forhold til Hitlersog Stalins totalitære. Bogen udmærker sig ved et spændende afsnit om jødiske flygtninge i Danmark; uden at nævne paralleller til nutiden, står de alligevel helt tydelige. Bogen er som de øvrige iserien meget smukt sat op medtekst i tre spalter med ret åben sats og store og tydelige s/h fotos, der er tæt forbundne med teksten. En afsluttende kommenteret litt.liste har stof til både elev oglærer, men kunne godt have oplyst om andre skønlitt. titler end Barndommens gade.


The libraries' assessment

d. 18. Dec. 2018

By

By

Kirsten Larsen

d. 18. Dec. 2018

Serien Blåtand indeholder mange titler med historisk indhold samt monografier af kendte og ukendte personer. Denne nye hog handler om en central periode i Danmarks historie - nemlig denøkonomiske krise i 20'erne og 30'erne, der starter i USA og siden breder sig til Danmark. Den stærke personlighed i dette afsnit af historien er Th. Stauning - socialdemokratisk leder i mange år -der sætter kursen med udpræget flair for det politiske spil og en klar holdning under den voksende nazisme. Hæftet slutter med besættelsen i 1940, hvor Stauning er en nedbrudt mand. Forfatteren haret udmærket hold på det historiske stof. Han trækker væsentlige linjer op og krydrer sit sprog med acceptable friske bemærkninger. Både de indenrigs- og udenrigspolitiske problemer er interessantfremstillet. De indviklede økonomiske processer i tiden er ridset op i spændende perspektiver, men er ikke letforståelige. Derfor vil hæftet først og fremmest henvende sig til unge fra 14 år. Derfindes ingen nyere litt,om emnet, bortset fra afsnit i Gyldendal og Politikens Danmarkshistorie. Der er omtale af Staunings person i hæfter om arbejderbevægelsens historie udkommet i de senere år.