Books / nonfiction / litteraturanalyser

Stoleleg : Jørgen Leths verdener


Description


Udgivet i forbindelse med Jørgen Leths 75 år fødselsdag.

Korte essays med præsentation og analyser af forfatteren Jørgen Leths (f. 1937) værk: digtene, sporten, filmene, journalistikken, det hele inklusive Leth og de verdener han færdes i.

Reviews (4)


The libraries' assessment

d. 8. June 2012

By

By

Kent Skov

d. 8. June 2012

Til litteratur- og (dokumentar)filminteresserede - og selvfølgelig den voksende flok af interesserede i Leths liv og værk. Specifikt retter bogen sig med dens analyserende tilgang primært til studerende og professionelle inden for litteratur og film på et højere niveau.

Bogen handler om hele Jørgen Leths værk, filmene, digtene, sporten og journalistikken - og dermed også om Leth selv. Dan Ringgaard går levende og fortællende til analysen. De forskellige kapitler repræsenterer Leths forskellige kunstformer, men der er ikke en distinkt skelnen mellem de enkelte værker. Metodisk tegner Ringgaard konturerne op og fremkalder de enkelte værker ved at skrive oven på dem, ved at væve dem ind over hinanden, og han gør rede for de "mellemværender" Leth arbejder med som kunstneriske forudsætninger: Kosmopolitismen og det kulturelt og kunstnerisk grænseoverskridende. Der anvendes desuden de ift. Leths afsæt i 1960'ernes opbrudskultur kongeniale analytikere Roland Barthes og Susan Sontag til spejling af analyserne. Bogen er på trods af sit høje niveau både grundlæggende interessant og velskrevet og holder godt sammen på det omfattende stof. Ringgaard er lektor i nordisk litteratur ved Aarhus Universitet.

Litteraturen om Leth er righoldig. Af analysebøger på akademisk niveau findes Wichman: Leth og kedsomheden og Birkvad: Verden er leth.

Interessant, god og ikke mindst læseværdig analyse af Leths samlede værk: Film, lyrik, sport og journalistik.


Kristeligt dagblad

d. 19. June 2012

By

By

Anders Juhl Rasmussen

d. 19. June 2012


Standart

Årg. 27, nr. 1 (2013)

By

By

Henk van der Liet

Årg. 27, nr. 1 (2013)


Kritik

Årg. 45, nr. 206 (2012)

By

By

Tania Ørum

Årg. 45, nr. 206 (2012)