Books / nonfiction

Straffet på livet : henrettelser i Danmark 1537-1892. Del 1 : Misgerninger, fangehullet, den sidste dag


Description


Kulturhistorisk værk om henrettelser i Danmark. Om hvilke forbrydelser der gav dødsstraf, om de dømtes sidste tid fra fangehul til henrettelse, om henrettelsesmetoder, og om stedet hvor det skete, galgehøjen eller retterstedet.

Reviews (1)


The libraries' assessment

d. 31. May 2018

By

By

Carsten Güllich-Nørby

d. 31. May 2018

Imponerende kulturhistorisk storværk om henrettelser i Danmark fra 1537 til 1892. Her er hekseafbrændinger, blodskam, trolddom, sodomi og ikke mindst tyveri vejen til galgen og ens lig udstillet på "hjul og stejle", som er hovedet på en stage og den parterede krop på et hjul. For dig som er kulturhistorisk interesseret.

Værket et inddelt i en række temaafsnit. Hvem var de henrettede? Og hvilke forbrydelser førte dem til galgen? Forfatteren fortæller, at hovedparten af de henrettede tilhørte "de nedre lag af samfundet". Det er tiggere, landstrygere og natmænd. En natmand tømmer latriner og går bødlen til hånde. Forfatteren fortsætter: "Mange af dem var anderledes, besværlige, sindsforstyrrede, uheldige, ulykkelige og udstødte". Bogen har overskrifter som "Tiden op til henrettelsen", "Den sidste dag", "De militære" og "Bøddel, mestermand, skarpretter". I sidstnævnte afsnit fortælles bl.a. om slægter af bødler. Henrettelsers sociale slagside kan man fx læse i dette ordsprog af Peder Syv fra 1682: "Små tyve hænges op; for de store tager man hatten af". Bogen har kilderegister og er illustreret.

Fremragende kulturhistorisk værk, som bringer henrettelsens kontante uhygge helt tæt på, fx fotoet af Thomas Bisps kranium spigret fast til en stage. Han blev i 1822 henrettet for hustrudrab.

Oplysningstiden og det magiske har alene fokus på straffeformer i første halvdel af 1700-tallet.