Bogen fortæller om Richter som musiker, og den er også et forsøg på at afdække gåden om hans særprægede personlighed. Den giver samtidig et godt indblik i politik i det 20. århundrede og vilkårene for sovjetiske kunstnerne, især belyst med komponister som Prokof'ev og Sjostakovitj. Den giver en god baggrund for at lytte til de mange optagelser med Richter, som bl.a. kan fås på musikbibliotekerne.
Komponist og professor ved Det Jyske Musikkonservatorium Karl Aage Rasmussen har tidligere skrevet bøger om Glenn Gould og Robert Schumann, hvor han med stor intuition giver sin opfattelse af mennesket bag myterne. Det samme gør han i denne bog om den store russiske pianist Svjatoslav Richter (1915-97). I et efterord forklarer han, at bogen er inspireret af hans fascination af Richter, som han forsøger at sætte ind i en historisk-musikalsk ramme, men at den ikke skal ses som en videnskabelig dokumentation. Den bygger på et stort materiale fra bøger, tidsskrifter, film og arkiver, men også på mange personlige samtaler og kontakter. Karl Aage Rasmussen udfolder stoffet i brede afsnit, hvor han lægger sin egen fortolkning ind over de faktuelle oplysninger, så han når frem til et nuanceret portræt. De fleste af bogens mange billeder er privatfotos.
Det er den første Richter-biografi på dansk.
Bogen er et nuanceret portræt af pianisten og den gådefulde enspænder Svjatoslav Richter, og samtidig fortæller den indgående om de politiske forhold og vilkårene for kunstnerne i Sovjetunionen.