Books / fiction for children / roman

Trolde historien


Description


Menneskebarnet Honning vokser op hos troldene uden at ane, hvem han i virkeligheden er. Da han møder pigen Anemone, ændres alt. Skøn bog for 6-10-årige - og hele resten af familien.

Reviews (4)


The libraries' assessment

d. 18. Dec. 2018

By

By

Gudrun Møller

d. 18. Dec. 2018

Denne troldehistorie er ifølge forfatterens efterskrift først planlagt som tegnefdm, senere som billedbog, men resultatet er foreløbigt blevet denne oplæsningsbog. Der fortælles en historie omdrengen Honning, der bortføres af en troldemor, og herefter vokser op blandt trolde. For at undgå afsløring af tyveriet skaber troldemor en skiftning af et kastanietræ, som herefter vokser op hosHonnings forældre. I skoven, blandt trolde og andre overnaturlige væsner, lever Honning et spændende og morsomt liv sammen med sine troldevenner. Først da han møder den yndige pige Anemone, finderhan ud af, at han er et menneske. Efter dramatiske begivenheder falder alle brikker på rette plads. Historien er fortalt i et veloplagt og nuanceret sprog. Der er mange sjove detaljer ifortællingen, og hvert af de korte kapitler er indledt med en illustration af forfatteren. En morsom, underholdende og ganske uforpligtende oplæsningsbog, som vil kunne nydes af troldeelskere fraca. 7 år.


The libraries' assessment

d. 18. Dec. 2018

By

By

Birgit Damtoft (skole)

d. 18. Dec. 2018

En flot debut. Midt ud i skoven ligger Kulfjeld, hvor den fæle og ondskabsfulde trold, Grimrian hersker. I skoven lever de gode trolde, blandt hvem Honning, et forbyttet menneskebarn vokserop. Udenfor skoven på en bondegård bor Skiftingen, som en troldemor, da hun stjal Honning, skabte af et lille kastanjetræ. Disse tre miljøer bliver flettet sammen til en spændende historie om liveti skoven blandt væsner som Huldren, Nøkken, Mosekonen, Åhesten og elverpiger m.fl. Handlingen bliver mere og mere intens og fortættet, da Grimrian, der har taget købmandens datter Anemone tilfange, nu for alvor må og skal bekæmpes, - og det endelig lykkes. Et emne vi alle - små som store, - til stadighed lader os fascinere af. Forfatteren mestrer ved en levende fortællestil og vedhandlingen at fængsle læser/tilhører. Bogen kan selvlæses fra 4. klasse og vil egne sig til oplæsning fra børnehaveklassen. De s/h tegninger, som forfatterne selv har stået for, spænder lige fradet meget enkle til detutroligt detaljerede og i stemning fra den sorte grumme uhygge til den lyse muntre idyl. I sandhed en alsidig kunstner. Bogens forside vil virke tiltrækkende. Sammehistorie, men med teksten skrevet på vers af Rune T. Kidde er udkommet som billedbog (Det Danske Bogmarked 89/44).


The libraries' assessment

d. 14. Oct. 2022

By

By

Signe Rugtved Andersen

d. 14. Oct. 2022

Menneskebarnet Honning vokser op hos troldene uden at ane, hvem han i virkeligheden er. Da han møder pigen Anemone, ændres alt. Skøn højtlæsningsbog for 6-10-årige - og hele resten af familien.

Troldemor falder for fristelsen og tager et lille menneskebarn med sig fra landsbyen. I hans sted sætter hun en skifting. Mens menneskebarnet, der får navnet Honning, vokser op blandt troldene, vantrives skiftingen blandt menneskene. Da pigen Anemone kidnappes af den allerfarligste af alle trolde, Grimrian, må skiftingen, Honning og alle hans troldevenner imidlertid arbejde sammen for at redde hende - og det får store konsekvenser. Henning Kures klassiske fortælling fra 1989 har her fået et nyt layout med illustrationer af Niels Bach, som vi blandt andet kender fra Josefine Ottesens serie "Drageherren".

Tiltrængt og vellykket ansigtsløft, der i den grad klæder en allerede skøn fortælling. Fuld af varme, humor og skumle væsner fra den nordiske folklore er bogen en sikker højtlæsningsvinder, der er god at krybe sammen om på mørke vinteraftener. Stemningen er skønt nostalgisk, på tekst- såvel som billedside.

Fortællingen findes også gendigtet på rim af Rune T. Kidde og med Peter Madsen som illustrator. Resultatet, billedbogen Troldehistorien, er bestemt også et kig værd.


Børn & bøger

Årg. 43, nr. 4 (1990)

By

By

Birgitte Andersen

Årg. 43, nr. 4 (1990)