Books / nonfiction

Troldsten i Guds hus


Reviews (1)


The libraries' assessment

d. 28. Nov. 2011

By

By

Poul Flou Pedersen

d. 28. Nov. 2011

Aarsleffs nye bog er som de tidligere i serien lettilgængelig og overskuelig, og store, interesserede børn kan også læse med.

I bogens titel indgår ordet troldsten, der nok ikke er kendt af ret mange, men et opslag i ODS forklarer: "sten med mærkelig (magisk) kraft". Et stort plus ved bogen er den fine opsætning og Aarsleffs mange egne fotografier af de kirker og sten, der omtales, fx Tømmerby, Snejberg, Gelsted og Fjenneslev. Aarsleffs teorier og forklaringer på stenene og deres betydninger er dog noget mere vidtløftige, men på den anden side er Aarsleffs inddragen af lignende eksempler fra fx Peru og Egypten ikke set andre steder før. Troldsten i Guds hus er den fjerde i Aarsleffs serie Menneske & mysterie, og layout og opsætning er fuldstændig som de øvrige i serien.

Man kan kun blive fascineret af de fantastiske romanske sten- og kvaderarbejder, og den verden kan Aarsleffs nye bog bestemt være med til at åbne. Men bogens litteraturliste henviser desværre ikke til nogle af standardværkerne, fx Lise Gotfredsens Troens billeder, Otto Norns Levende sten eller forlaget Hikuins uomgængelige fire bind Romanske stenarbejder. Aarsleff nævner og henviser dog til Søren Nancke-Kroghs uforlignelige Stenarbejder i danske kirker.

Et anderledes syn på nogle af de smukke og vidunderlige romanske stenarbejder og andre mærkelige sten, der kan findes i danske kirker.