Oplysende læsning om et emne som overordnet set også er aktuelt i dag, i en verden som oplever mange strømme af flygtninge. Til læsere som vil vide mere om de tyske flygtninge under 2. verdenskrig og til studerende.
Over 200.000 tyskere på flugt kom til Danmark i 1945, i krigens sidste måneder, og mange af dem var kvinder og børn. Bogen ønsker at skildre de tyske flygtninges møde med danskerne og de danske myndigheder. Tyskerne var på flugt fra Den Røde Hær, og først fra november 1946 kunne de begynde at vende retur til Tyskland. Den allersidste tyske flygtning forlod først Danmark i februar 1949. Det kostede Danmark en hel del penge, at huse de mange tyske flygtninge, i omegnen af en halv million kroner, og det var mange penge dengang. For at hente nogle af pengene hjem igen, blev materialerne fra de tyske flygtningelejre brugt til at bygge sommerhuse. De tyske flygtninge har berettet om deres oplevelser i breve og dagbøger. Bogen er en del af serien "100 danmarkshistorier".
Endnu en fremragende bog i en oplysende og informativ serie om Danmarks historie. Bogen er velformidlet og gennemarbejdet.
Der findes ikke mange bøger om præcis dette emne, men bogen Mennesker i malstrøm fra 1981 af Arne Gammelgaard regnes for værende et pionerværk om emnet.