Undergangen er til dem, der i forvejen læser Georg Ursin, men nye læsere kan også sagtens begynde her. Bogen kan forsøges formidlet med nyere dansk skønlitteratur, men kan måske også forsøges formidlet sammen med anden såkaldt spekulativ fiktion, som for eksempel noget science fiction, selvom Undergangen ikke rigtig har nogle deciderede træk fra science fiction.
Historien foregår i et uspecificeret europæisk land, hvor hovedpersonen Victor Chenlein en dag tilfældigt støder på et lig. Chenlein efterforsker mordet og opklarer mordet primært ved hjælp af held og tilfældigheder. Dette får dog ikke politiet til at reagere. Selvom det således virker som om, at Undergangen er en krimi, så er det i virkeligheden en dystopi, hvor handlingen tager fat efter opklaringen. For på dette tidspunkt griber en mildest talt forbryderisk gruppe magten i landet ved et demokratisk kup, og herefter nærmer landet og dets befolkning sig virkelig undergangen. Historien er mørk og dyster, og selvom bogen er hurtigt læst, sidder den stadig i læseren et stykke tid efter.
Undergangen er 5. roman om Chenlein og som de andre, er det ikke rigtig en krimi, men snarere en dystopi. Ursin har tidligere skrevet om udemokratiske kræfter og et system i afmagt i bogen Den navnløse bevægelse, hvori Chenlein også optræder.
Undergangen er en hurtigt læst dystopi, der sidder i læseren et stykke tid efter sidste side er vendt. Bogen hører snarere til i skønlitteratur end i krimi.