Denne selvbiografi er skrevet med store litterære kvaliteter. Forfatteren (1906-1949) fortæller om sin opvækst i Tyskland, nazismens fremkomst, eksil i USA og tilbagekomst til et sønderbombet land. Målgruppen er på den måde meget bred, idet både biografilæsere og historieinteresserede vil få noget ud af bogen.
Forfatteren er søn af Thomas Mann. Han fortæller om sin barndom og ungdom i Tyskland på en meget levende måde. Han siger et sted, at en selvbiografi må beskrive det, der har mere end blot personlig relevans og gyldighed. Og det mestrer han. Der er en spændende udvikling i beskrivelsen af hans liv i første halvdel af forrige århundrede. Hans tidlige barndom beskrives, som han som voksen husker tilbage. Beskrivelsen af ungdom og voksentid er blandet med gengivelser af dagbogsnotater. Først ureflekterede betragtninger, senere overvejelser over hvad der foregår omkring ham. Som læser følger man med i den stigende bevidsthed og intellektuelle udvikling. Rifbjerg skriver i sit forord, at bogen kan sammenlignes med Proust: På sporet af en svunden tid.
Klaus Mann er mest kendt for Mefisto, men har også skrevet en lille bog om Herman Bang. I 1991 udkom 1. udgave, baseret på originalen fra 1942. Denne 2. udgave har en tilføjelse om tilbagekomsten til Tyskland efter krigen.
En meget godt skrevet biografi med relevans og almengyldighed og samtidig en god skildring af udviklingen i Tyskland fra kejserrige til naziregime og dettes fald.