Er man interesseret i at vide, hvad der rørte sig i de unge mænd, der under krigen vovede livet i modstandskampen, er Uhrskovs lille roman et godt sted at begynde.
Kort efter befrielsen udgav den da 30-årige Uhrskov denne korte roman, der her genudgives. Bogen giver et kig ind i en ung sabotørs hverdag og overvejelser, og beskriver flere autentiske begivenheder fra Hillerød-egnen. Vi følger forfatterens alter ego, Martin Bech, i hans hverdag med arbejde, kærester og ikke mindst diskussioner med andre. Oprindeligt er det nok beskrivelsen af modstandsarbejdet, der har vakt størst interesse, men i dag er det den unge modstandsmands begrebsverden, der er det væsentlige. Uhrskov er en reflekteret betragter, og han undgår den hule heroisme, der skæmmer andre samtidige beskrivelser af modstandsarbejdet, og der er heller ikke noget had til modstanderne hverken tyskere eller samarbejdspolitikere. Han er demokrat, men pligtfølelsen er det, der driver værket. Bogen er velskrevet, men det er beskrivelsen af besættelsen mere end det litterære, der skal bære igennem.
Denne nye udgave er tilrettet retskrivningsmæssigt og forsynet med et par biografiske afsnit, som dog ikke i sig selv berettiger anskaffelse. Bogen må ikke forveksles med Erik Johannesens bog af samme titel, som er en langt senere fagbog om modstandskampen.
Ligefremt fortæller forfatteren, der på udgivelsestidspunktet selv har modstandskampen i frisk erindring, om en ung modstandsmands dagligliv under besættelsen.