Books / nonfiction / bibliografier

Vi der bor i Danmark : hvem er vi? og hvordan lever vi?


Description


Vi der bor i Danmark er et tidsbillede af befolkningen og dens hverdag ved indgangen til 2010’erne. Bogen bygger først og fremmest på forskning i Rockwool Fondens Forskningsenhed suppleret med data fra offentligt tilgængelige kilder. Forfatterne Bent Jensen og Torben Tranæs indleder med at indkredse befolkningens demografi: Hvor mange er vi, og hvordan ændrer befolkningens sammensætning sig? Andre kapitler beskriver derefter danskernes dagligdag, herunder de samfundsmæssige bevægelser, der karakteriserer et dynamisk samfund som det danske: Hvem er vi? Og hvordan lever vi? Blandt emnerne er: Danskernes forbrug og indkomster, befolkningens geografiske og sociale fordeling, vores samlivsmønstre, livet på arbejdsmarkedet, børnefamiliernes tid og forbrug, vores uddannelsesbaggrund, velfærdsstaten og dens udvikling, befolkningens samfundsmoral, politikernes troværdighed, sort arbejde samt helbred, trivsel og overvægt. For at perspektivere skildringen af livet her og nu udvides fremstillingen undervejs med en kortere gengivelse af de lange linjer siden 1960’erne.

Reviews (4)


The libraries' assessment

d. 12. May 2011

By

By

Birgit Sloth

d. 12. May 2011

En forskningsbaseret fagbog der giver et grundigt og opdateret overblik over danskernes liv. Den har et flot, farverigt og overskueligt layout, et lettilgængeligt sprog og henvender sig til enhver med interesse for vort samfund. Den vil desuden være værdifuld til opgaveskrivning både i folkeskolens ældste klasser, i gymnasiet og på de videregående uddannelser.

Bogen bygger på de forskningsprojekter, som Rockwool Fondens Forskningsenhed har gennemført suppleret med en lang række offentlige kilder, som der redegøres for i en forskningsoversigt for hvert afsnit. Forfatterne er erfarne forskere med mange publikationer om samme emner. Bogen har 17 afsnit med hvert sit emne og en sammenfatning i sidste afsnit. Emnerne er: demografi, bolig, erhvervsudvikling, forbrug, arbejdsmarkedet, fritid i børnefamilier, uddannelse, velfærdsstaten, skatter, det politiske system, moralopfattelse, sort arbejde, udenrigshandel og betalingsbalance, sundhed og socialt udsatte. De nyeste tal er fra 2009/2010, og der perspektiveres tilbage i tid og sammenlignes med andre lande.

Der er mange bøger om den danske velfærdsstat, men dette er den bredeste og mest aktuelle. Den supplerer andre brede fremstillinger som Det danske velfærdssamfunds historie, der dækker frem til 1993 og den rene statistik 60 år i tal.

Bogen er en sand guldgrube af viden, der kan give dokumentation til mange opgaver og samfundsdiskussioner de næste par år.


Jyllands-posten

d. 14. June 2011

By

By

Dennis Nørmark

d. 14. June 2011


Danske kommuner

Årg. 42, nr. 17 (2011)

By

By

Tom Ekeroth

Årg. 42, nr. 17 (2011)


Gymnasieskolen

Årg. 94, nr. 19 (2011)

By

By

Benny Jacobsen

Årg. 94, nr. 19 (2011)