Roman om en ung sønderjyde, der fra en tysk skyttegrav under 1. verdenskrig gør sig tanker om nogle af livets store spørgsmål. For læsere af historiske romaner.
I prologen introduceres læseren for romanens jeg-fortæller, den unge Hans fra Sønderjylland. Fuld af optimisme og fremtidtro sidder han på en gren i "Livstræet", et stort asketræ som også for tidligere generationer har haft stor betydning, og glædes ved at være menneske i en spændende tid. Året er dog 1913, og snart befinder Hans sig i en tysk skyttegrav under 1. Verdenskrig. I korte kapitler med overskrifter som "Jeg er i helvede", "Tanker om Gud" og "En digter i smug" følger vi ham i timen op til "Den store tyske forårsoffensiv" i 1918, hvor han tænker tilbage og reflekterer over livet, døden, kærligheden, kulturens sammenbrud, fremtiden, Gud og meget mere. Hans Peder Winther Søby er bl.a. uddannet cand.mag i historie.
En letlæst roman, der sprogligt og fortælleteknisk er på det jævne og som fra start til slut kører i et højt (for højt) emotionelt gear. Det er anstrengende at læse, ligesom jeg-fortællerens refleksioner over krigen og dens følgevirkninger virker påklistret og konstrueret ud fra en nutidig forståelsesramme.
Om 1. verdenskrig i romanform har vi fx de mere vellykkede ThodeVent på mig Marie og Vent på mig Marie, om henholdsvis den unge sønderjyde , der overlever drabelige slag og møder kærligheden, og sønderjyden Anders, der tilbringer fire år i skyttegraveneOm 1. verdenskrig i romanform har vi fx de mere vellykkede Thode og , om henholdsvis den unge sønderjyde Thode, der overlever drabelige slag og møder kærligheden, og sønderjyden Anders, der tilbringer fire år i skyttegravene.