Filmen What Richard did kan ses af unge, da den skildrer en miljø, som mange vil kunne genkende. Men også forældrene og undervisere i folkeskolens ældste klasser og på ungdomsuddannelserne kan se den, da den kan bruges som udgangspunkt for en diskussion om skyld og om samvittighed.
Filmen er instrueret af Lenny Abrahamson, og den vandt prisen som bedste irske film i 2013. Richard er en ung fyr, leder af rugbyholdet, vellidt af kammeraterne, og han lever i en helt normal og kærlig familie. Det er sommerferie og tiden går med at hænge ud med vennerne, drikke nogle øl og gå til fester. En aften bliver Richard betaget af Lara, som egentlig kommer sammen med Connor, men hun dropper ham til fordel for Richard. Så langt så godt, men som titlen antyder, ved vi, at der vil ske noget slemt, og det gør der da også en aften, hvor følelser som jalousi og usikkerhed gør, at Richards liv bliver ændret på et splitsekund, han kommer op at slås med Connor, og dagen efter hører Richard, at Connor er død. Hvad skal Richard gøre? - tilstå at det var ham og tage ansvar for sine handlinger eller forsøge at leve videre med skylden?.
Jeg kom til at tænke på den gamle film Zappa, men af andre sammenlignelige film kan nævnes We need to talk about Kevin.
Jeg tror at mange unge vil kunne genkende de beskrevne miljøer og problematikker. Hovedtemaet om skyld og om man kan leve med visheden om at have gjort et andet menneske ondt, kommer godt til udtryk i filmen, som ikke lige er til at ryste af sig.