Books / nonfiction / erindringer

Zornig - vrede er mit mellemnavn


Description


Lisbeth Zornig Andersen (f. 1968) tidligere formand for Børnerådet og foredragsholder om udsatte mennesker i Danmark, fortæller her, ud fra sine egne oplevelser om, hvordan vi som samfund svigter dem, der har mest brug for hjælp. Udvidet med kapitel hvor forfatteren fortæller om sin egen personlige rejse efter udgivelsen af bogen.

Reviews (12)


The libraries' assessment

d. 9. Nov. 2011

By

By

Jytte Bræmer

d. 9. Nov. 2011

Bred målgruppe. Både for de professionelle, der arbejder med udsatte børn, men også den almindelige dansker med interesse i børns ve og vel, og som ønsker at blive klogere på et stykke af det danske samfund, som er ukendt for de fleste.

Forfatteren, der bl.a. er formand for Børnerådet, er selv et godt eksempel på en mønsterbryder, og derfor bliver hendes personlige historie almen interessant. Hun er samtidig en god fortæller, der beskriver sin opvækst sobert og uden at forfalde til nogen form for sensationslyst. Hun anonymiserer og skåner ikke personerne i sit liv, for som hun skriver i sin prolog, så er det et livsvilkår for dem, at det bliver alment kendt, at de har et medansvar, ligesom det er et livsvilkår for hende at være et misbrugt og omsorgssvigtet barn. Hendes historie vidner om, at det kan lykkes med en kombination af personlig råstyrke og et møde med ansvarlige og kompetente mennesker på det rigtige tidspunkt i livet. Samtidig viser den, at det ikke er let, hendes 3 brødre har ikke haft samme positive livsbane som hende selv. Forfatterens budskab er, at alle voksne har et personligt ansvar for at være opmærksom på omsorgssvigt og handle om nødvendigt. Bogen har været meget omtalt i medierne allerede.

Emnet er behandlet såvel i skønlitteraturen fx Bengtsson: Submarino, 2007 og i faglitteraturen, fx I sku' bare ha' set mig, 2011.

En velskrevet biografisk fortælling om, at det kan lykkes at bryde den sociale arv og få et godt liv trods omsorgssvigt og misbrug.


The libraries' assessment

d. 2. May 2014

By

By

Jytte Bræmer

d. 2. May 2014

Samme brede målgruppe som 1. udgaven.

Udgivelsen af erindringsbogen i 2011 igangsatte en voldsom udvikling i Lisbeth Zornig Andersens liv. Hun blev i høj grad offentlig kendt. Det faktum kombineret med hendes daværende hverv som formand for Børnerådet bevirkede dels, at der kom fokus på udsatte børns vilkår, dels gav det LZA mulighed for at gå ind i enkeltsager og påvirke dem. Denne 2. udgave er udvidet med 2 kapitler. Dels ét, hvor forfatteren fortæller om sin egen personlige rejse efter udgivelsen af bogen. Angsten, der igen har holdt sit indtog i hendes liv, beskrivelsen af hvorfor hun ikke forlængede sit formandshverv i Børnerådet, nye lovinitiativer, erkendelsen af, at skal man forbedre livet for børnene, skal man fokusere på de udsatte familiers vilkår, derfor hendes engagement i "Stemmer på kanten". Det andet nyskrevne kapitel er en udforskning og beskrivelse af hendes families rødder længere tilbage end hendes forældre En beskrivelse af misbrug og svigt mange led tilbage i familien, der giver hende en erkendelse af en negativ social arv og hendes egne forældres betingelser for at kunne være forældre.

Indeholder to nyskrevne kapitler, som sikkert ikke i sig selv er nok til at give fornyet interesse for bogen. Bør indkøbes, men den gamle udgave kan sagtens bære mange udlån endnu.

2. udgave af den meget efterspurgte erindringsbog, som indeholder 2 nye kapitler.


litteratursiden.dk

d. 16. Jan. 2013

By

By

Merete Trap

d. 16. Jan. 2013

En stærk og personlig fortælling om en mønsterbryder, der blev børnenes og de svagestes forkæmper. Da Lisbeth Zornig Andersen bliver født, er det ikke til et privilegeret liv. Lisbeth fødes som den yn...


litteratursiden.dk

d. 19. Sep. 2014

By

By

Stina Holdt

d. 19. Sep. 2014

Afledt af programserien; De brændte børn, talte jeg,igen, med en god veninde om vores fælles fortid som pædagoger, og de børn vi har forsøgt at hjælpe i vores virke - og ikke mindst udsendelserne. Jeg...


Litteratursiden.dk [online]

d. 4. Jan. 2012

By

By

Inger Brygger

d. 4. Jan. 2012


Danske kommuner

Årg. 42, nr. 32 (2011)

By

By

Tom Ekeroth

Årg. 42, nr. 32 (2011)


Politiken

d. 26. Nov. 2011

By

By

Christian Graugaard

d. 26. Nov. 2011


Jyllands-posten

d. 14. Nov. 2011

By

By

Lone Nørgaard

d. 14. Nov. 2011


Kristeligt dagblad

d. 11. Nov. 2011

By

By

Karin Dahl Hansen

d. 11. Nov. 2011


Weekendavisen

d. 18. Nov. 2011

By

By

René Gummer

d. 18. Nov. 2011


Danske kommuner

Årg. 45, nr. 17 (2014)

By

By

Tom Ekeroth

Årg. 45, nr. 17 (2014)


Social kritik

Årg. 23, nr. 128 (2011)

By

By

Benny Lihme

Årg. 23, nr. 128 (2011)