Bøger / skønlitteratur til børn / humor

Frække Jensen og lille stille Frede


Beskrivelse


Billedbog. Frække Jensen er en glad forbruger. Ved hans hus er der en losseplads af alle de ting han har smidt ud. Her slår lille stille Frede sig ned, og snart er lossepladsen omdannet til et økologisk paradis.

Anmeldelser (5)


Bibliotekernes vurdering

d. 18. dec. 2018

af

af

Merete Kjemtrup (skole)

d. 18. dec. 2018

Bogen er rigtig god og sjov og også lidt skør. Og så fortæller den på en sjov måde om genbrug og smide-væk. Hvis der er for mange af Jensens slags, bliver Jorden en stor losseplads, men Fredesslags får Jensen'erne til at forstå, at vi skal passe på naturen.' Sådan kommenterer en 3. kl. elev historien om Frække Jensen og Lille Stille Frede, og jeg synes, det er ramt ret præcist. FrækkeJensen bor lige ved siden af en losseplads, han selv har lavet. Han er en festlig mand med stort forbrug, og alt, hvad han ikke kan bruge, ryger lige over hækken ud på lossepladsen. En dag kommerLille Stille Frede forbi, og han forstår at bruge alle de kasserede ting, så efter en tid er lossepladen omdannet til en dejlig have, og Frække Jensen synes nu, det er meget hyggeligere at siddehos Frede end hjemme hos sig selv. Det er en underholdende oplæsningsbog for skolens yngste. 3. kl. elever kan selv læse teksten og forstå det enkle budskab - herligt frit for moralske pegefingre.Thomas Windingskarakteristiske sprog og Dorte Karrebæks lige så karakteristiske store, farverige tegninger med masser af dejlige detaljer supplerer hinanden godt, og sammen med tydelig typografiog pænt lay-out danner det hele en fin helhed, der passer godt til målgruppen.


Bibliotekernes vurdering

d. 18. dec. 2018

af

af

Lise Lotte Larsen

d. 18. dec. 2018

Tematisk knytter denne billedbog om forbrugerismens problem tråde til 70'ernes samfundskritiske børnelitteratur. Men i modsætning til budskaberne dengang, der som regel kunne tilbyde en(politisk) løsning, præsenterer denne bog en opløsning af problemet. Budskabet her er en afbalanceret helhedsforståelse af spillet mellem forskellige materielle og psykologiske kræfter. FrækkeJensen er en glad, dynamisk forbruger med, et voldsomt livsbegær. Han fræser rundt i sin store bil og henter ting hjem til sit hus på bakken. De ting, han er færdige med ryger ud over hækken og nedpå lossepladsen. Hans antipode, lille stille Frede, en vegeterende kreativ opfinder, slår sig ned på lossepladsen og får den efterhånden omskabt til et frodigt økologisk paradis, der ender med ikkealene at være Jensens foretrukne opholdssted, men også leverandør til hans forbrug. Således sluttes cirklen, modsætningerne mødes og erkender deres gensidige afhængighed. Her er ingen skurke,helheden og komplementaritetenbliver den lykkelige slutning på dette moderne 'holistiske' eventyr. I forvejen er der lighedspunkter mellem Karrebæks og Windings børnelitterære profiler (omendforskel i tonefald), og som man kan forestille sig er DK den rette til at skildre både Jensens fladnakkede overmod og den myldrende kreativitet på Fredes losseplads. Aktuel og opløftende billedbog,der kan forstås fra 4-års alderen.


BUM

Årg. 12, nr. 1 (1994)

af

af

Merete Møller Olesen

Årg. 12, nr. 1 (1994)


Information

d. 4. okt. 1993

af

af

Anne Mørch-Hansen

d. 4. okt. 1993


Jyllands-posten

d. 19. apr. 1994

af

af

Ulrik T. Skafte

d. 19. apr. 1994