Bøger / skønlitteratur / digte

Dejlig deprimeret


Beskrivelse


Digte om sorg, social arv og ensomhed, skrevet af en tidligere hjemløs misbruger.

Anmeldelser (1)


Bibliotekernes vurdering

d. 20. nov. 2017

af

af

Thomas Olesen

d. 20. nov. 2017

Hjemløse skriver digte om fiasko, ensomhed og social udstødelse. Resultatet er rå litteratur, der slår læseren i gulvet. Anbefales til alle, der ønsker et indblik i livet blandt de fattige og udstødte.

To digtsamlinger udgivet under projekt UDENFOR. "Dejlig deprimeret" er skrevet af en tidl. hjemløs, der beretter om depression, misbrug og kampen for at bryde den biologiske arv. Centralt står kampen for ikke at svigte sønnen og gentage det svigt, digteren selv blev udsat for i barndommen, men: "Fuld / jo, jeg er fuld nu igen (...) gid jeg kunne forklare (...) men jeg er nødt til at gå nu / det er bedst for dig og din mor". "Fiasko" er digte af 8 unge hjemløse med AROS og kunstnerne Jens Haaning og Mikkel Carl. Udtrykkene varierer fra vrede rap-tekster, som ærer mindet om døde venner, til ordknappe digte: "fornemmelsen af at falde / uden at ramme jorden / som et mess / af følelser.".

Upolerede digte med rå historier, som via litteraturens empati giver indblik i livet blandt de udstødte. "Dejligt deprimeret" udmærker sig ved digte, hvor håb og afmagt står side om side. "Fiasko" skal også anbefales, bl.a. de minimalistiske digte, der giver præcise billeder af "at ramme jorden / som et mess / af følelser".

For digte om hjemløshed som eksistentiel tilstand henvises til TransporterneEksilHjemløs den store af Jesper Brygger og Eksil af Janus Kodal. Endvidere Hjemløs den store, som tegner en kapitalismekritisk og litteraturhistorisk streg tilbage til OdysseenFor digte om hjemløshed som eksistentiel tilstand henvises til Transporterne af Jesper Brygger og af Janus Kodal. Endvidere Hjemløs den store, som tegner en kapitalismekritisk og litteraturhistorisk streg tilbage til OdysseenFor digte om hjemløshed som eksistentiel tilstand henvises til Transporterne af Jesper Brygger og Eksil af Janus Kodal. Endvidere , som tegner en kapitalismekritisk og litteraturhistorisk streg tilbage til Odysseen.