Bøger / skønlitteratur / digte

Fra drengeår til hentehår : digte


Beskrivelse


Digte om livets op- og nedture set fra forskellige tidspunkter i et menneskes liv, fra 1973 til 2018.

Anmeldelser (1)


Bibliotekernes vurdering

d. 3. maj 2018

af

af

Thomas Olesen

d. 3. maj 2018

Digte skrevet i løbet af et helt liv, fra drengeårene til pensionisttilværelsen. Vil falde i den aldrende læsers smag og give livsvisdom videre til den yngre læser.

Digte af debuterende forfatter, Jens Hvilshøj Andersen (f. 1955), skrevet fra 1973 til 2018, som iflg. ham selv udgør "udvalgte skriblerier, hvilke jeg påbegyndte som 14-årig, og siden har skrevet til skrivebordsskuffen." Digtene er dateret med årstal og ordnet i 3 dele, "Romantikeren", "Realisten" og "Pensionisten". Med hyppig brug af metaforer og billeder skrives om alt fra kærlighed og begær til politiske emner og livet i almindelighed. Stilistisk veksles ml. rim og frie vers. Et genkommende tema er altings foranderlighed og håbet om positiv udvikling, som i disse linjer fra digtet "Årstider" fra 2002: "På trods af frost og kulde / så kommer atter vår.".

Den store bredde i indhold skaber et lettere usammenhængende helhedsbillede. Det er imidlertid interessant at læse digte, som er skrevet af det samme menneske henover 45 år. Hvad går igen? Og hvad har forandret sig hos mennesket i løbet af et helt liv? Digtene indgyder håb hos læseren med den konstante påmindelse om, at nedture er del af livet.

For flere digte af ældre, som ser tilbage på et langt liv, kan man prøve Jan Johnsens Digte til digElementarierLivslange liv (inkl. malerier) eller Elementarier af Knud Kramshøj. For en forskers tilgang til emnet, se Peter Simonsens Livslange livFor flere digte af ældre, som ser tilbage på et langt liv, kan man prøve Jan Johnsens Digte til dig (inkl. malerier) eller af Knud Kramshøj. For en forskers tilgang til emnet, se Peter Simonsens Livslange livFor flere digte af ældre, som ser tilbage på et langt liv, kan man prøve Jan Johnsens Digte til dig (inkl. malerier) eller Elementarier af Knud Kramshøj. For en forskers tilgang til emnet, se Peter Simonsens .