Bøger / skønlitteratur / roman

10 minutter og 38 sekunder i denne sære verden


Beskrivelse


Hun ligger i en affaldscontainer i udkanten af Istanbul. I 10 minutter og 38 sekunder efter at hendes hjerte er holdt op med at slå, genoplever den prostituerede Leila sit liv og sine venskaber.

Anmeldelser (7)


Bibliotekernes vurdering

d. 7. aug. 2020

af

af

Grethe Lorentzen

d. 7. aug. 2020

Hun ligger i en affaldscontainer i udkanten af Istanbul. I 10 minutter og 38 sekunder efter at hendes hjerte er holdt op med at slå, genoplever Tequila-Leila sit liv. En betagende og grum roman om brutalitet og venskab på bunden af det tyrkiske samfund til alle, der kan lide romaner med noget på hjerte.

Leila flygter som 17-årig fra sin fars hus i Van. Kort efter ankomsten til Istanbul bliver hun solgt til et bordel. Her er forholdende så brutale, at hun flygter til bordellet i naboejendommen. I sit korte liv som luder bliver hun nære venner med andre på samfundets bund, Nostalgiske Nalan, Hollywood Humeyra, Jameelah, Zaynab122, barndomsvennen Sabotage Sinan og D/Ali, som hun gifter sig med. Ægteskabet bliver kort, da han dør under oprøret på Taksim-pladsen i 1977. Romanen er tyrkiske Elif Shafaks femte på dansk. Den var i 2019 indstillet til Booker-prisen.

Shafak sætter et menneskeligt ansigt på det tyrkiske samfunds outsidere, og hun skriver sanseligt og bevægende om nære venskaber, overgreb på kvinder og om et religiøst, politisk og patriarkalsk system, der knækker kvinder og mænd. Det er en bog, der læses med hjertet. Trods det dystre tema er romanen opløftende læsning.

Sara Stridsberg beretter ligeledes bevægende om en myrdet prostitueret kvindes liv i Kærlighedens Antarktis, dog i en svensk kontekst. Læsere af Elif Shafak vil også kunne lide landsmanden Orhan Pamuks romaner.


litteratursiden.dk

d. 21. sep. 2020

af

af

Anne Grete Jacobsen

d. 21. sep. 2020

På trods af det barske tema om udstødte kvinder i dagens Tyrkiet er det en meget smuk og vidunderligt fortalt roman om venskab og kærlighed. Leila eller Tequila-Leila, som hun bliver kaldt af venner o...


Kristeligt dagblad

d. 10. sep. 2020

af

af

Iben Tandgaard

d. 10. sep. 2020


Weekendavisen

d. 11. sep. 2020

af

af

Kathrine Tschemerinsky

d. 11. sep. 2020