Bøger / skønlitteratur / roman

33


Beskrivelse


Den lungesyge K har mistet sin store kærlighed Ferdinand, der har begået selvmord, men stadig er en del af hendes virkelighed. Samtidig er hun forelsket i den irske forfatter Samuel. Mens hun venter på en lungetransplantation drømmer hun om at blive mor og forfatter.

Anmeldelser (10)


Bibliotekernes vurdering

d. 22. maj 2015

af

af

Anne Birgitte Langkilde Hundahl

d. 22. maj 2015

En særegen roman om den lungesyge K - og om liv, død og kærlighed. Til læsere af nyere og eksperimenterende litteratur.

Den lungesyge K har mistet sin store kærlighed Ferdinand, der har begået selvmord, men stadigvæk figurerer som en del af hendes virkelighed, samtidig med at hun har forelsket sig i ireren og forfatteren Samuel. K underviser i matematik, drømmer om at blive mor og venter på en lungetransplantation. Mens hun venter øver hun sig i rollen som mor på sine elever og på et kæledyr kaldet "barnet". Hun drømmer også om at skrive en roman og ser litteraturen som en måde at komme videre i livet på. Kjersti Annesdatter Skomsvold er nordmand og "33" er hendes tredje roman.

En række fragmentariske øjebliksbilleder og tankestrømme fortæller K's historie, der foregår i et til tider absurd og surrealistisk univers, der ikke altid giver mening. Som læser er man af og til I tvivl om, hvad der helt præcist foregår og udfordres på fornem vis af både form og indhold. Romanen indeholder mange litterære referencer som føjer endnu et lag til læsningen, fx Samuel, der meget vel kunne være forfatteren Samuel Becket, som Skomsvold tydeligvis er inspireret af. En virkelig fin læseoplevelse.

Romanen har fællestræk med Skomsvolds autofiktive roman Monstermenneske, 2014, hvor det at skrive også bruges som forløsning og en måde at finde tilbage til livet.


litteratursiden.dk

d. 5. juni 2015

af

af

Ann Luther Torp

d. 5. juni 2015

Skomsvold præsenterer en velkendt fortællerstemme i et univers præget af det absurde, hvor meningen ikke giver sig selv, men med både albatros-æg, matematik og kærlighed. Jeg-fortælleren er den 33-år...


Jyllands-posten

d. 1. okt. 2015

af

af

Katrine Sommer Boysen

d. 1. okt. 2015


Politiken

d. 21. juni 2015

af

af

Lilian Munk Rösing

d. 21. juni 2015


Kristeligt dagblad

d. 10. juli 2015

af

af

Mai Misfeldt

d. 10. juli 2015


Weekendavisen

d. 24. juli 2015

af

af

Birte Weiss

d. 24. juli 2015


Berlingske tidende

d. 20. juni 2015

af

af

Jeppe Krogsgaard Christensen

d. 20. juni 2015