Bøger / skønlitteratur til børn / roman

7.A


Beskrivelse


7.a og klassens to lærere tager på lejrskole til en gammel pension ved havet. Langsomt bliver de klar over, at der er en skæbnesvanger sammenhæng mellem dem og et skib, der engang forsvandt.

Anmeldelser (8)


Bibliotekernes vurdering

d. 18. dec. 2018

af

af

Jens Verner Nielsen (skole)

d. 18. dec. 2018

Tiden er til gys og gru og uforklarlige hændelser. Alt det er der masser af i denne drønspændende roman for større børn og unge. I et sprog, der bare klinger helt naturligt og selvfølgeligt,fastholdes læseren af historien, så de små nakkehår ind imellem stritter til alle sider, fordi der balanceres så fornemt mellem det tilsyneladende helt uforklarlige og så det aldeles sandsynlige.Meget overbevisende plæderer bogen for, at der skal være plads til det uforklarlige i tilværelsen, at ikke alt kan sættes på formler og i skemaer. Nok er det en 7. klasse, der er i centrum afbegivenhederne, men de opleves oftest gennem lærernes betragtninger og iagttagelser. Det gør, at det sikkert vil være elever i skolens ældste klasser, der bliver optaget af bogens personer og detspil, der er imellem dem. Dette er skildret helt troværdigt, som en nutidig 7.-8. klasse kan reagere, men læreren, der af fomægtet frygt for eleverne udvikler småfascistiske træk, er lidt vanskeligat genkende som kollega.Elleve elever skal med deres to lærere på hyttetur i et forladt skrummel af et hus. Næppe er de ankommet, før der sker mærkværdige ting, som efterhånden viser sig at havesære forbindelser til et skib, der forsvandt for 80 år siden.


Bibliotekernes vurdering

d. 18. dec. 2018

af

af

Berit Lærkes

d. 18. dec. 2018

Mønsterklassen 7. a. skal endelig afsted på lejrskoletur. Deres klasselærer har fået et fordelagtigt tilbud fra ensomme pension 'Pemba' ved havet. Men 7. a. vender aldrig tilbage. Minibussen,de 2 lærere, de 11 elever og hunden forsvinder ud i den blå luft. Reuters gyser beskriver de begivenheder der fandt sted i huset ved havet, på baggrund af notater i en af elevernes efterladtepoesibog. Gradvist går det op for lejrskoleholdet, at der er en skæbnesvanger sammenhæng mellem dem selv og de ombordværende på barken 'Pemba', der i 1913 forsvandt ud for øen Tristan da Cunha påvej til Danmark fra Zanzibar. Brik på brik føjes til et forløb med en ikke rationel men ubønhørlig indre logik og sammenhæng. Mesterligt og nådesløst skildres især de 2 læreres psykiske reaktioner,efterhånden som det ubevidste og uforklarlige vinder indpas og sprænger deres firkantede verdensbillede. Sprogligt bygges uhyggen op i enkle sætningskonstruktioner uden overflødige ord, men med endel associationsspringog krav til at læse mellem linierne. Reuters lune humor er afløst af kølig sarkasme. Et scoop for skarpsindige unge tilhængere af den psykologiske gyser. Det uudgrundelige,sejlende hus på forsiden skal nok fænge, selvom det er knapt så raffineret som indholdet.


Folkeskolen

Årg. 109, nr. 39 (1992)

af

af

Per Birkebæk

Årg. 109, nr. 39 (1992)


Politiken

d. 15. apr. 1992

af

af

Gunnar Jakobsen

d. 15. apr. 1992


Det fri aktuelt

d. 24. mar. 1992

af

af

Steffen Larsen

d. 24. mar. 1992


Jyllands-posten

d. 14. apr. 1992

af

af

Ulrik T. Skafte

d. 14. apr. 1992


Information

d. 17. mar. 1992

af

af

Anna Poulsen

d. 17. mar. 1992


Børn & bøger

Årg. 45, nr. 8 (1992)

af

af

Thomas Harsløf

Årg. 45, nr. 8 (1992)