Bøger / faglitteratur

Åbne og lukkede døre : en antologi om køn i pædagogik


Beskrivelse


Delt i tre dele: Første og anden del ser på køn i hhv. daginstitutionerne og skolen, hvor tredje del vender blikket udad og ser på de pædagogiske trends ift. kønsopdeling. Her skeles til udviklingen i Sverige, som på mange fronter er længere fremme end i Danmark.

Anmeldelser (8)


Bibliotekernes vurdering

d. 12. mar. 2010

af

af

Hans-Christian Uth

d. 12. mar. 2010

Bogen retter sig mod den studerende eller praktiserende pædagog eller lærer. Der veksles i bogen hele tiden mellem teoriafklaring og praksiseksempler, hvilket sammen med dens artikelopbygning og omfattende stikordsregister gør den anvendelig - også i en hektisk hverdag.

15 kvindelige forfattere har bidraget til antologiens 11 kapitler, som er opdelt i tre hoveddele hver med sin introduktion. Første hoveddel beskæftiger sig med daginstitutionsbørn, anden del med skoleelever og -fag, og tredje del beskæftiger sig med mulighederne for at gribe til nye strategier i et kønsbevidst arbejde med børn og unge. Bogen indledes med en konstatering af, at Danmark er præget af kønsblindhed på børneinstitutionsområdet, hvorefter der gives et teoretisk overblik og en redegørelse for bogens teoretiske udgangspunkt: socialkonstruktivismen. Bogen afsluttes med en henvisning til Sverige, som på feltet er langt forud for Danmark. Bogens øvrige kapitler behandler bl.a.: forestillingen om "den frie leg", køn og etnicitet, kønnede veje i didaktikken, køn i dansk- og historiefaget, kønsopdelt undervisning, queerpædagogik m.m.

Problematikken er behandlet i Pæne piger og dumme drenge - hvorfor er der ingen børn der opfører sig som de har hjerne til? fra 2002, i Køn, etnicitet og skoleliv fra 2004 samt i Den mandlige pædagog og lærer og Den kvindelige pædagog og lærer begge fra 2005.

Et kritisk og teoretisk velfunderet blik på de kønsblinde danske børne- og uddannelsesinstitutioner.


Undervisere.dk

Årg. 4, maj (2010)

af

af

Karen Marie Beklar

Årg. 4, maj (2010)


Jyllands-posten

d. 31. juli 2010

af

af

Lone Nørgaard

d. 31. juli 2010


Kvinder, køn & forskning

Årg. 21, nr. 4 (2012)

af

af

Bjerg, Helle

Årg. 21, nr. 4 (2012)


Dansk pædagogisk tidsskrift

2010, nr. 4

af

af

Jacob Kornbeck

2010, nr. 4


Unge pædagoger

2010, nr. 6

af

af

Rune Christensen

2010, nr. 6