Bøger / skønlitteratur / noveller

Åh Lunargatan


Beskrivelse


Noveller. 15 noveller med mellemmenneskelige relationer som fællesnævner. Om forholdet mellem forældre og børn samt søskendeforhold, men også parforhold og midlertidige relationer. Sorg, tab og uundgåelige vendepunkter præger personerne.

Anmeldelser (3)


Bibliotekernes vurdering

d. 12. juni 2019

af

af

Maria Guldager Rasmussen

d. 12. juni 2019

15 noveller om relationer, vendepunkter, seksualitet, tab og sorg. Til dem, der holder af foruroligende noveller, der kræver noget af sin læser, og til læsere af ny, svensk litteratur.

Forfatterens skønlitterære debut, hvor relationer er det gennemgående tema i de 15 meget forskellige noveller, bogen består af. Relationerne kan være i familiemæssig sammenhæng - børn, forældre og søskende - men også parforhold, værtsfamilier og naboer. Her er fx historien om en familie, hvor faren og den ene datter lider af epilepsi, og hvad det afstedkommer af ubehagelige tildragelser - også for resten af familien. Titelnovellen handler om en mor og hendes voksne datter, som sammen opsøger morens barndomshjem, der kalder minder og erindringer frem.

Der er noget ildevarslende på spil i denne yderst vellykkede debut, som tager novellegenren alvorligt. Fx er der meget, som mere antydes end siges direkte, og hele tiden er der mellemmenneskelige interaktioner i gang, som man anstrenger sig for at gennemskue. Hvem forfører og besnærer hvem? De seksuelle undertoner forbliver for det meste dét, og det er bl.a. med til at fremmane den usikkerhed, man har omkring personerne. Enkelte af dem går igen i et par af novellerne, hvilket føjer en yderligere dimension til disse figurer.

Tematisk minder novellerne om Emma Bess ́novellesamling Mødre, døtre, søstreGrand mal og Grand mal af Linda Boström KnausgårdTematisk minder novellerne om Emma Bess ́novellesamling Mødre, døtre, søstre og af Linda Boström Knausgård.