Bøger / faglitteratur

Aalborgbådene


Beskrivelse


Historien om København-Aalborg ruten og de skibe, der sejlede på den fra starten af 1840erne og ca. 130 år frem.

Anmeldelser (2)


Bibliotekernes vurdering

d. 17. nov. 2009

af

af

Kresten Søe Christensen

d. 17. nov. 2009

Til søfartsinteresserede og læsere med lokalhistorisk nordjysk vinkel på begivenhederne angående infrastrukturen mellem landsdelene.

Frem til 1970 var DFDS's rute mellem København og Ålborg en vigtig del af dansk infrastruktur. For selv om Aalborg Stiftstidende i 1827 hårdnakket hævdede, at dampskibene skræmte sildene væk og "satte tusinders velfærd på spil"! Så endte det alligevel efter aktietegning med, at dampskibet Iris med succes blev sat i drift i 1842. Rutefarten, der dengang også omfattede Århus, blev udvidet med endnu et skib i 1851. Konkurrencen blev dog hurtig hård. Rederen H.P. Prior overtog, men måtte igen kapitulere til C.F. Tietgens DFDS. Siden kom så større og bedre skibe, men også stadig svingende økonomi, isvintre, krigsforlis og modernisering. Højdepunktet var indsættelse af de arkitektonisk utroligt elegante motorskibe H.P. Prior og Jens Bang, der besejlede ruten 1950-69. Bogen er udmærket krydret med kilder og beskrivelserne af fx forlis giver kolorit i fremstillingen. Sidste 40 sider udgøres af en fin gennemgang af rutens vigtigste skibe med fotos og tekniske tegninger.

Intet tilsvarende værk om emnet. Af lignende bøger fra forlaget: Østersøruterne - og vejen gennem Danmark, 2003 og Vognmandsruten, 2002.

En velresearchet, grundig og indbydende illustreret bog om ruten mellem København og Ålborg, dens skibe, rederier, deres økonomi og organisation, store og små begivenheder og havarier gennem 130 år, til epoken blev afsluttet først i 1970'erne.


Weekendavisen

d. 18. dec. 2009

af

af

Lars Bjarke Christensen

d. 18. dec. 2009



Informationer og udgaver