Bøger / skønlitteratur til børn / gys

Åndeløs : en spøgelsesgyser


Beskrivelse


Den astmaplagede Jack har efter sin fars pludselige død fået evnen til at registrere de døde. Sammen med sin mor flytter han ind i et gammelt hus, og allerede den første nat i huset bliver han klar over, at det er hjemsøgt af spøgelser.

Anmeldelser (2)


Bibliotekernes vurdering

2008

af

af

Vera Jensen

2008

Bogen henvender sig til teenagere, der kan lide mystik, spænding og spøgelser. Hovedpersonen er 12 år, men bogen kan sagtens læses af ældre personer.

Denne spøgelseshistorie følger meget godt genrens traditioner. Jack har efter sin fars død udviklet en evne til at se de døde og kontakte dem. Jack og hans mor flytter ind i et gammelt hus, og Jack bemærker, at det er hjemsøgt af flere spøgelser. En ældre spøgelsesmor kaster straks sin kærlighed på Jack og forsøger at få ham til at betragte hende som sin mor. Hun foregiver at være kærlig, men hun er alt for krævende, og der er noget underligt ved hende. Plottet er utroligt spændende med spøgelser, der er underkastet nogle helt specielle love. Både Jack og hans mor er skildret grundigt, og vi får en fin fornemmelse af deres tanker og følelser. Det samme er tilfældet med spøgelserne, og det er lykkedes forfatteren at få dem til at fremstå som følende og reflekterende væsener, der alle har lidt en tragisk skæbne - både i livet og i døden. Bogen er uhyre velskrevet. Geoff Taylor har illustreret bogen, og hvert kapitel indledes med en smuk og enkel s/h illustration, der antyder stemningen i det kommende kapitel.

Der er naturligvis den klasssiske Spøgelset på Canterville af Oscar Wilde. En anden klassiker inden for genren er Spøgelseshistorier, 2007. Den er egentlig en voksenbog, men kan læses af unge gyserfans.

En spændende og velskrevet spøgelsesroman, der følger traditionen og alligevel er anderledes.


Børn & bøger

Årg. 61, nr. 5 (2008)

af

af

Kent Poulsen

Årg. 61, nr. 5 (2008)