Bøger / skønlitteratur til børn / roman

Åse, Åge og ånden


Beskrivelse


Åse og Åge har drømme og ønsker til livet, og de er gode venner og glade for at lege på Skrotten ved baneskråningen. Der finder de en dag en lille rusten oliekande med tud. Der kommer lyde og en arrig stemme fra dens indre.

Anmeldelser (2)


Bibliotekernes vurdering

d. 13. mar. 2018

af

af

Torben Bråe Olesen

d. 13. mar. 2018

Højtlæsningsbog for børn på 5-7 år om børnene Åse og Åge der bliver gode venner med en ånd fra en oliekande, Mujo.

Åse halter lidt, ikke meget, men nok. Hun plages og mobbes jævnligt af Sture og hans kumpaner, og Åse og Åge som er gode venner ønsker jævnligt at det kunne stoppe. De er tit på baneskråningen ved Skrotten, og Åge håber at næste tog kunne være ønsketoget, det der bliver kørt af hans far. Åse og Åge finder en dag en lille rusten oliekande med tud. Fra kandens indre kommer lyde og en arrig stemme fra en usynlig ånd. Åse og Åge kan se Mujo, som han hedder. Mujo er en genert, gnaven ånd, som siger, at det gør ham ufri, at alle forventer at ånder fra oliekander opfylder ønsker på kommando. Ulf Stark døde i 2017, og dette blev hans sidste bog. Han kendes for mange titler på dansk, fx VarulvedrengenBadebaljen. Illustrator Per Gustavsson har fx udgivet BadebaljenÅse halter lidt, ikke meget, men nok. Hun plages og mobbes jævnligt af Sture og hans kumpaner, og Åse og Åge som er gode venner ønsker jævnligt at det kunne stoppe. De er tit på baneskråningen ved Skrotten, og Åge håber at næste tog kunne være ønsketoget, det der bliver kørt af hans far. Åse og Åge finder en dag en lille rusten oliekande med tud. Fra kandens indre kommer lyde og en arrig stemme fra en usynlig ånd. Åse og Åge kan se Mujo, som han hedder. Mujo er en genert, gnaven ånd, som siger, at det gør ham ufri, at alle forventer at ånder fra oliekander opfylder ønsker på kommando. Ulf Stark døde i 2017, og dette blev hans sidste bog. Han kendes for mange titler på dansk, fx Varulvedrengen. Illustrator Per Gustavsson har fx udgivet .

Det er en underfundig og dejlig historie om to børns venskab og fantasi midt i hverdagens længsler og problemer, et moderne eventyr. Bogens illustrationer i farver løfter og understreger historiens varme humor.

Historien har hentet inspiration fra historien om "Aladdin" i forhold til ånden i oliekanden/lampen og at have ønsker. Historiens tone ligner mange danske børnebøger, som fx dem af Kim Fupz Aakeson og Ole Lund Kirkegård, og fx Knud & Knud af Niels Lund.


Fagbladet folkeskolen [online]

d. 8. aug. 2018

af

af

Bent Rasmussen (lærer)

d. 8. aug. 2018