Bøger / faglitteratur til børn / undervisningsmaterialer

Absalon og Arkona : børn i 1100-tallet


Beskrivelse


Drengen Preben er med, da kong Valdemar og biskop Absalon erobrer vendernes hovedborg, Arkona. Her møder Preben den vendiske pige Ingeborg. Hendes far er vendisk fyrste. Ingeborg kommer med til Danmark som fange. Ingeborg og Preben har mange spændende og farlige oplevelser, som giver læserne et indblik i, hvordan livet var i 1100-tallets Danmark.

Anmeldelser (1)


Bibliotekernes vurdering

d. 16. nov. 2012

af

af

Jesper Holtoug

d. 16. nov. 2012

Spændende kombination af fiktion og fakta, hvor læseren følger to børns liv og skæbne i den tidlige danske middelalder - henholdsvis det jævne, almindelige liv og livet på slot og gods. Bogen vil næppe af sig selv havne i hænderne på ret mange børn, så temaarbejde om perioden eller faglige læsekursusforløb er nok mest sandsynlig anvendelse. For 8-11 år.

Denne fine, vel illustrerede serie om børn i historien omfatter efterhånden 10-12 stykker, som spreder sig over de sidste 1000 års historie. Bogen her omhandler den tidlige middelalder, og konceptet med at følge to forskellige børns liv og udvikling i perioden, er helt det samme, som de øvrige i serien. Denne gang handler det om en 12-årig, forældreløs dreng og en vendisk fyrstedatter, hvis liv strejfer hinandens, da Kong Valdemar og Biskop Absalon erobrer vendernes hovedborg, Arkona. De to børn mødes kortvarigt, men deres liv går i hver sin retning, hvilket bliver fortællingens omdrejningspunkt.

Flere andre gode fagbøger behandler historien om Absalon, Valdemar og venderne for børn på mellemtrinnet. Eksempler herpå er: Per Straarup Søndergaards: Absalon, 2010, som er kortere og lettere, og Ebbesens: Venderne - et folk der forsvandt, 2003, der er mere kompakt og fagligt lidt vanskeligere.

Fortællingen om Preben og Ingeborg holder det sædvanlige, høje niveau, som kendetegner hele serien. Her formidles på én gang spændende fortælling og relevant faglig viden om magtforhold og dagligliv i den danske middelalder i 1100-tallet.