Bøger / faglitteratur

Adolf Hitlers Min kamp : om nazismens poetik


Beskrivelse


Analyse af de litterære virkemidler i Mein Kampf og samtidig afdækkes de faktorer som forbindes med fremkomsten af ideologiske bevægelser.

Anmeldelser (2)


Bibliotekernes vurdering

d. 22. nov. 2016

af

af

Thomas Ry Andersen

d. 22. nov. 2016

Blændende essay om nazismens poetik. For læsere med interesse for ideologi, Hitlers "Min Kamp" og nazismens sprog.

I Tyskland blev det først i 2016 muligt at udgive en videnskabeligt kommenteret udgave af nazisternes bibel, "Mein Kampf". I den anledning undersøger den tyske litteraturvidenskabsmand, Albrecht Koschorke, hvordan bogen, der fik en enorm udbredelse, men som kun få læste, kunne påvirke millioner af mennesker. Først afdækker han de faktorer, som typisk forbindes med fremkomsten af ideologiske bevægelser. For at få masserne til at gøre oprør var der brug for nogle "triggere", som er folk fra miljøer i ventepositioner, fx reformivrige offentligt ansatte, akademiske drop-outs, opstemte folkepædagoger, kunstnere og politiske pamfletister, hvis ideer under usædvanlige omstændigheder kan få grobund. Med afsæt i litteraturvidenskabens værktøjskasse afdækker han dernæst bl.a. fortællestrategien i "Min Kamp" og konkluderer, at Hitler både vendte sig mod den brede masse og eliten, ikke for at udbrede en fanatisk sandhed, men for at tvinge både tilhængere og modstandere til at reagere. Med noter.

Aktuelt og velformuleret essay på højt niveau. Det beskriver ikke den nazistiske ideologi, men giver en skarp analyse af de litterære virkemidler i "Min Kamp" og udfylder dermed et hul i forskningen, samtidig med at det også indeholder en advarsel mod nutidens folkeforførere.

Fx den tyske filolog Victor Klemperers LTI - lingua Tertii Imperii om nazismens sprog.Informationer og udgaver