Bøger / skønlitteratur / roman

Ærtehalm


Beskrivelse


Hvordan kan man få et overblik over sit liv? I tilbageblik fortælles om begivenheder, der vikler sig sammen som ærtehalm, og nye erkendelser og sammenhænge viser sig.

Anmeldelser (2)


Bibliotekernes vurdering

d. 28. juli 2020

af

af

Michael Linde Larsen

d. 28. juli 2020

Frank A. Birkebæk bruger en fiktiv hovedperson til at forstå sin egen tilværelse i denne alternative romanbiografi. I tilbageblik fortælles om begivenheder, der vikler sig sammen som ærtehalm, og nye erkendelser viser sig. Henvender sig til romanlæsere, der kan lide filosofiske betragtninger.

Bogen består af to spor. Et hvor forfatteren Frank A. Birkebæk fortæller med egen stemme, og et hvor den fiktive hovedperson fortæller om sine tanker og oplevelser og om sin søgen efter at finde sit virkelige "jeg". Med afsæt i bl.a. barndommen, kærligheden og rejser til Italien fortælles om et liv på godt og ondt. Flere afsnit har en næsten essayistisk karakter. Frank A. Birkebæk er historiker og tidligere direktør ved Roskilde Museum. Han har tidligere skrevet børnebøger og fagbøger. Dette er hans første skønlitterære bog for voksne.

I en eksperimenterende form skildrer romanen et livsforløb. På trods af det gode sprog, hænger bogen ikke helt sammen. Den fragmenterede fortællestil og den manglende fremadskridende handling kan gøre det svært at fastholde alle læsere bogen igennem. Der er flere gode passager, som griber læseren, men konstruktionen med de to spor og de mange betragtninger forvirrer mere, end det skaber sammenhæng i romanen.

Markløs er en mere vellykket biografisk historie fortalt i en skønlitterær ramme.


Kristeligt dagblad

d. 14. juli 2020

af

af

Svend Skriver

d. 14. juli 2020