Bøger / skønlitteratur / digte

Af krop : digte


Beskrivelse


Digte. Pågående, voldsomme og kompromisløse digte fra Ukraine, der med en underliggende samfunds- og religionskritik beskriver en apatisk meningsløshed, der giver sig til kende i afmagt, vold og sex.

Anmeldelser (2)


Bibliotekernes vurdering

d. 13. jan. 2020

af

af

Peter Holm Rasmussen

d. 13. jan. 2020

Pågående, voldsomme og kompromisløse digte fra den ukrainske digter Yury Zavadsky, der går direkte i kødet på sin kultur. Til læsere af ny udenlandsk poesi.

Yury Zavadsky (f. 1981) er bl. a. digter, oversætter, performancekunstner og musiker med speciale i lydpoesi. Han har 10 digtsamlinger bag sig, men denne er den første på dansk. Samlingen indeholder digte fra den, endnu ikke i Ukraine udgivne samling "Af krop" og et kortere udvalg af digte fra samlingen "Taxachaufføren" (2015). Digtene handler om en apatisk meningsløshed, der giver sig til kende i afmagt, vold og sex, men underliggende er der en samfunds- og religionskritik til stede og et ønske om at nedbryde tabubelagte emner om seksualitet, magt og penge. Bogen har forord med introduktion til forfatterskabet af oversætteren Claus Ankersen.

Zavadskys prosadigte har en stor poetisk kraft, der giver både stærke og ubehagelige billeder på nethinden. Man mærker forfatterens indignation og rodløshed, men han er også i stand til at træde tilbage og skue sig selv, og endda indrømme en længsel efter kærlighed, selv midt i trætheden, over det evige fald ned i druk og apati, skabt af en kultur der emmer af syg religion og vold.

Den hårde konfrontative stil kan i dansk lyrik genfindes i fx SkullfuckingNy polsk poesi af Peder Frederik Jensen og i visse dele af fx Morten Chemnitzs og Michael Dysts forfatterskaber. Zavadsky nævner selv Roman Honet som inspiration, der kan læses i Ny polsk poesiDen hårde konfrontative stil kan i dansk lyrik genfindes i fx Skullfucking af Peder Frederik Jensen og i visse dele af fx Morten Chemnitzs og Michael Dysts forfatterskaber. Zavadsky nævner selv Roman Honet som inspiration, der kan læses i .