Bøger / faglitteratur til børn

Afrika og slavehandlen


Beskrivelse


Om hvordan den transatlantiske slavehandel påvirkede Afrika og om de afrikanske slavers liv.

Anmeldelser (1)


Bibliotekernes vurdering

d. 26. aug. 2010

af

af

Ingrid Martlev

d. 26. aug. 2010

De to bøger Afrika og slavehandlen og Afrikanske riger kan bruges i forbindelse med emnearbejde i historie og kan læses fra 12-15 år. Emnerne er ikke særskilt nævnt i historiekanonen, men "slavehandelen" vil kunne indgå i delmål for faget.

Afrikanske riger skildrer den del af afrikanernes historie, der ligger før vesteuropæerne ankomst omkring 1400-tallet. De forskellige kongedømmer og riger, der eksisterede i Afrika i en periode på 5000 år, bliver skildret generelt og derefter lidt mere i dybden. Historien er baseret på arkæologiske fund og beretninger fra handelsfolk, der gennem tiderne har handlet med de forskellige riger. Bogen Afrika og slavehandlen fortæller om livet i Afrika før kontakten med europæerne, udviklingen af slavehandlen, rejsen over Atlanten og livet efterfølgende på plantagerne. Begge bøger er rigt illustreret med fotos, gengivelser af stik, kort og billeder af gravfund og anden dokumentation, som alt sammen under- og udbygger teksten. På forsiderne er der billeder af meget lyse og ikke særlig negroide afrikanske kvinder. Bagerst er der stikord, ordliste, tidslinje samt websites og litteraturliste med ganske få dansksprogede henvisninger.

Der er ikke andet litteratur på dansk for målgruppen om de tidlige afrikanske rigers historie, hvorimod der findes litteratur om slaver og slavehandel, fx Det sorte guld, 2003.

Begge bøger er relevante for både skole- og børnebiblioteker. Især er det spændende at læse om de gamle afrikanske riger.Informationer og udgaver