Bøger / faglitteratur til børn / undervisningsmaterialer

Afrikas historie efter 1890 : med kilder om Kenya


Anmeldelser (3)


Bibliotekernes vurdering

2007

af

af

Hans Michelsen

2007

Afrikas historie efter 1890, dvs. med både kolonitid og tiden derefter samt Kenyas historie i samme periode er emnerne for denne bog. Læsning af de forskellige fremstillinger og kilder samt illustrationer skal være med til at udvikle elevernes historiebevidsthed. Den er tilpasset gymnasiereformen og henvender sig naturligt til tværfagligt samarbejde i de gymnasiale uddannelser. De indledende afsnit kan dog sagtens læses af den alment interesserede låner.

Afrika er i bogens forstand området syd for Sahara og historien op til 2007 behandles grundigt. Kenyas historie er medtaget som eksempel på afkolonialiseringen, hvor Kenya gik fra at være britisk koloni til selvstændig stat og modtager bl.a. af dansk ulandsbistand. Kilderne om Kenya giver mulighed for at læse uddrag af Karen Blixen Den afrikanske farm og sammenligne dem med en artikel i den kenyanske The Standard, 2006. Ligeledes gengives tegneres opfattelse af Afrika, og endelig er der en opsummering af dansk bistandspolitik til Kenya, som er et programsamarbejdsområde i Udviklingsministeriet. Forf. er gymnasielærer uddannet i historie, engelsk og religion.

Litteraturen om Afrikas historie er efterhånden gammel se fx Afrikas historie, 1999, men om Kenya ses bl.a. Kenya, 2004 i serien Lande i lommeformat, der ligesom www.europaworldplus.com giver aktuelle og historiske oplysninger om Afrika.

Den veltilrettelagte bog er undervisningspræget og tilrettet gymnasiereformen. Arbejdsopgaverne lægger vægt på udvikling af elevernes historiebevidsthed og arbejde med kildekritik; men hvis den almindelige læser vil acceptere det, er der mange oplysninger at hente. Den meget kortfattede litteraturliste henviser til www.bibliotek.dk samt til nyttige netportaler.


Gymnasieskolen

Årg. 90, nr. 19 (2007)

af

af

David Kyng

Årg. 90, nr. 19 (2007)


Noter / Historielærerforeningen for Gymnasiet og HF

Nr. 175 (2007)

af

af

Karsten Faurholt

Nr. 175 (2007)