Bøger / faglitteratur / sygehistorier

Aftenlys : dagbog af pårørende til en afasiramt


Anmeldelser (1)


Bibliotekernes vurdering

d. 21. apr. 2009

af

af

Jytte Kjær Schou

d. 21. apr. 2009

En ægtefælles beretning om mandens alvorlige sygdomsforløb og dets konsekvenser for ægteskabet, som andre pårørende i en lignende situation kan spejle sig i.

Man kan mærke, at Joan Iserhorst er vant til at udtrykke sig skriftligt. Det fremgår af bogen, at hun er med i en skrivegruppe, og hun har tidligere fået udgivet et par romaner. Hendes mand har været igennem 3 hjerneoperationer og er ved bogens slutning døende. I en periode på 9 måneder skriver hun dagbog om forløbet. Enkelt, ligefremt og meget ærligt beskriver hun sine tanker og følelser. Sorgen, angsten, men også vreden. Bekymringen for det fælles firma. Den manglende støtte fra samfundet, venner og familie. Den uendelige træthed og behovet for lidt tid til sig selv. Mandens personlighedsændring, hans manglende sygdomserkendelse og den forgæves kamp for at få ham til at søge hjælp for sin afasi. Skriveprocessen har uden tvivl været terapeutisk. Selv om hun beskriver sin private oplevelse af forløbet, får hun sat ord på mange af de svære følelser, som også andre nære pårørende til meget syge mennesker tumler med.

Med sin pårørendesynsvinkel er bogen et nyttigt supplement til de faglige og selvbiografiske bøger om afasi og alvorlige hjerneskader.

En velskrevet og ærlig dagbog, hvor man følger en hjerneskadets alvorlige sygdomsforløb set ud fra den nærmeste pårørendes synsvinkel.