Bøger / skønlitteratur til børn / roman

Ainshas historie


Beskrivelse


Fantasy. Ainsha bliver som røverdatter brik i et politisk spil og tvunget til at gifte sig med en af Nordlandets høvdinge, den mørke, powerfulde Ilyathen. Som stærk og selvstændig kvinde får hun en del problemer - både i krigen, der kommer, og med kærligheden.

Anmeldelser (4)


Bibliotekernes vurdering

d. 30. apr. 2002

af

af

Lene Kristiansen

d. 30. apr. 2002

Karens Skovmands debut og en spændende og velkomponeret fantasyroman. Også en svær og kompleks fortælling med en indviklet forhistorie samt mængder af uudtalelige person- og stednavne der kræver sin læsers fulde opmærksomhed! Sprogligt stemningsskabende med et højtideligt og lidt gammeldags islæt, der flot karakteriserer personerne og tiden. Historien er Ainshas historie som vi læser mens hun skriver. Hvor hun er, hvor gammel hun er og hvem hun skriver historien til er et mysterium og just ikke med til at gøre historien mere tilgængelig i starten. Men det tyder, sammen med den åbne slutning, på mindst ét efterfølgende bind. Ainsha er barn af røverkongen Maghan. Hun bliver uddannet som både "mand" og kvinde under barske og ensomme vilkår, og da hun er 18 bliver hun tvunget til at gifte sig med en af det nordlige Detaelis høvdinge, den powerfulde Ilyathen, som led i et politisk spil. Kort efter bliver krigen mellem Nord og Syd en realitet, og den stærke Ainsha bliver både en nødvendig og hadet person blandt sit nye folk. Med de mange krigs- og taktikscener falder spændingskurven noget til sidst, men de fleste (piger og læsere af Pierce) fra 13 vil holde ud og med glæde vente på næste bog, hvor trådene forhåbentlig samler sig lidt mere omkring Ainsha.


Bibliotekernes vurdering

d. 30. apr. 2002

af

af

Ingrid Jensen (skole)

d. 30. apr. 2002

Med Ainsha ved roret ledes vi gennem en lang, indholdsrig og spændende historie, der stedfæstes i en fiktiv, middelalderlig verden, hvor kampen mellem forskellige folk er temaet. Motiver som hævn, ære, magt, tradition og kulturforskelle går igen og vil genkendes som universelle. En røverhistorie er det også, en udviklingshistorie og en kærlighedshistorie. Ainsha mindes sin tidlige og ensomme barndom med moderen ved søen, indtil hun hentes hjem til røverborgen i bjergpasset som den søn og prins, hendes far må nøjes med, og som alle tror, hun er. Trods alt gouterer han en datter, så hun vokser op i denne primitive mandeverden og udvikler færdigheder som en dreng. Hendes pigesind næres kun sparsomt, men en skønne dag giftes/handles hun bort til en klanleder fra Nordlandet for at redde faderen, hvis plan er, at hun skal dræbe sin brudgom på bryllupsnatten. Midtvejs i bogen overværer vi dette blodbryllup. Ainsha må nu modvilligt deltage i et hævntogt mod Sydlandet, møder andre kulturer og oplever livet i al dets gru og storhed, indtil hun tager sin egen beslutning. En bemærkelsesværdig bog, et flot sprog, en stor læseoplevelse for enhver alder fra 7. klasse.


Berlingske tidende

d. 9. sep. 2002

af

af

Kari Sønsthagen

d. 9. sep. 2002