Bøger / skønlitteratur til børn / roman

Aja Dobbo


Beskrivelse


Forkortet udgave af historien om Aja Dobbo, der fødes som største killing i et fornemt racekattekuld. Da han mere ligner en baggårdskat end en ægte burmeser, bliver han solgt som almindelig huskat. Han lider under at blive brugt som børnenes legetøj, og udenfor lokker det frie liv med vildkattene Fuzzy og Kalle.

Anmeldelser (8)


Bibliotekernes vurdering

d. 3. nov. 1999

af

af

Lise Lotte Larsen

d. 3. nov. 1999

En ny udgave af den gode fortælling om katten Aja Dobbo. Teksten er en forkortet udg. af første halvdel af seriens første bind, og Svend Ottos sparsomme sort/hvide ill. er erstattet af farveill. af Dorte Karrebæk med mindst et billede – stort eller lille – på hvert opslag. Det gør dog ikke bogen til en billedbog, det er stadig en oplæsningsbog for de ca. 5-9-årige. Historien er også stadig godt håndværk. Man føres sikkert gennem stadigt stigende spændingskurver mens beskrivelser og personkarakteristik fint flettes ind i præcist tilstrækkelige doser. Billederne rammer flere lag i fortællingen end Svend Ottos der – alt andet lige – først og fremmest er personkarakteristik. Karrebæk illustrerer også strukturer og sammenhænge i teksten og får derved gjort dette til en lidt lettere tilgængelig udg. af bogen. Som bekendt er Aja Dobbo største killing og lidt af "den grimme ælling" i et fornemt racekattekuld. Men han er glad og livskraftig og dermed godt rustet til de fortrædeligheder der møder ham udenfor fru Fittimuts hus. Den familie der køber ham bruger ham som legetøj for børnene og da en kastration truer, bliver han desperat nok til at bryde ud til det frie farlige liv med de frække baggårdskatte Fuzzy og Kalle. Og herfra kan serien fortsætte.


Bibliotekernes vurdering

d. 18. dec. 2018

af

af

Susanne Thøfner

d. 18. dec. 2018

Aja Dobbo er født i et kuld fine racerene burmeserkillinger - eller er han nu det? En sort plet over det ene øje signalerer, at hans mor vist har været for tæt på baggårdskatten Aliman! AjaDobbo bliver solgt til en forkælet pige, men stikker af, da han skal kastreres, og får nu en vild og spændende tilværelse. Han finder venner, hunden Noah og flere omstrejfende katte, og han bliverforelsket - men det er bestemt ikke uden problemer... Bogen er ill. med charmerende s/h pennetegninger og en farvelagt forside, der vil få katte- og hundeelskere til at smelte. Forf., der tidligerehar skrevet billedbøger, viser sin kærlighed til dyr i denne bog, der vil blive fortsat med Aja Dobbo og Aliman. Historien hænger godt sammen, men sproget virker sine steder lidt an-strengthumoristisk, og det er for svært til selvlæsning for den aldersgruppe, der især vil sætte pris på historien. Alt i alt en sød og rar fortælling med et lidt gammeldags anstrøg, en rigtig hyggeligbog, der især vil egne sigtil oplæsning for katteelskere fra ca. 7 år.


Bibliotekernes vurdering

d. 18. dec. 2018

af

af

Birgit Damtoft (skole)

d. 18. dec. 2018

En helt igennem dejlig bog. Smukt layout: Gode letlæselige bogstavtyper, indbydende forside og Svend Otto S.'s kendte udtryksfulde tegninger kendetegner bogen. En særdeles velskrevet bog. I etsmukt formet, flydende og rigt varieret sprog fortæller Charlotte Reuter historien om den tykke, lidt kluntede burmeserkat, Aja Dobbo, der er ud af fornem katteslægt og født i et beskyttetvelhavermiljø, men ad omveje havner ude i de vilde kattes barske verden. Aja Dobbo er en ejegod kat. Han finder hurtigt nye venner, men får også fjender. Det bliver en svær kamp, men dog først ogfremmest en kamp for blot at overleve. Det er Den grimme ælling-motivet, vi her oplever. Historien er spændende og ofte gribende uden at blive sentimental i sin handling. Sorg og glæde veksler.Tankerne ledes uvilkårligt hen på den stadig populære Pelle Haleløs. Dette er dog ikke afløseren, men den kan med rette sidestilles og måske endog kvalitetsmæssigt betegnes som endnu bedre. Bogenkan selvlæses fra 4. klasse ogvil egne sig til oplæsning fra børnehaveklassen og opefter. Dette er den første bog ud af i alt fald to planlagte. Den anden bog hilses hermed velkommen.


Bibliotekernes vurdering

d. 3. nov. 1999

af

af

Jørgen Carlsen (skole)

d. 3. nov. 1999

En sammenskrevet billedbogsudgave af Aja Dobbo fra 1988. I format en lille bog, men i indhold og udstråling en stor. Handlingsforløbet er det samme. Aja Dobbo fødes i et kuld racekatte, men falder lidt uden for normerne og havner hos en pige og familie, som vel ikke er specielt interesseret i katte. Da Aja Dobbo hører, at han skal kastreres, stikker han med hjælp fra et par andre baggårdskatte af, og pludselig er verden stor og fuld af muligheder. Samtidig en fortælling om at være åben i sind, lidt naiv og anderledes. Det er en varm, rørende og overbevisende historie, som har vundet ved at blive sammenskrevet. Teksten er skrevet i en oplæsningsvenlig stil og tone og veksler mellem beskrivelser, dialoger og tankevirksomhed. Dorte Karrebæk er på spil i alle opslag. De let groteske og udtryksfulde tegninger i appellerende farver giver historien et nyt liv, og oplæseren er nødsaget til at vise sine tilhørere alle tegningerne, der passer så flot til handlingen indhold og udtryk. Bogen er velegnet til oplæsning i mindre grupper i indskolingen, og den har bedre muligheder end sin storebror, for at fænge som selvstændig læsning for de 9-11-årige, måske først og fremmest piger. Den har ikke et billedbogspræg, og omslag og indhold kan nemt sælge dette første bind af i alt seks.


BUM

Årg. 9, nr. 1 (1991)

af

af

Hugo Hørlych Karlsen

Årg. 9, nr. 1 (1991)


Det fri Aktuelt

d. 24. okt. 1988

af

af

Steffen Larsen

d. 24. okt. 1988


Information

d. 8. jan. 1990

af

af

Anna Poulsen

d. 8. jan. 1990


Jyllands-posten

d. 10. okt. 1988

af

af

Uffe Christensen

d. 10. okt. 1988