Bøger / faglitteratur

Aktionsforskning i praksis : erfaringer og refleksioner


Beskrivelse


Karin Rönnerman: Hvad er aktionsforskning? Kompetenceudvikling på nye vilkår (Kundskab skabes ikke kun af universitetet / af Gunbritt Tornberg og Ulla Axén. Kerstin Bergström: Øget samarbejde i gymnasieskolen. Eva Nyberg: Vejledning i naturvidenskabelig undervisning i 1.-5. skoleår. Åsa Söderström: Kompetenceudvikling med udgangspunkt i læreres hverdagsproblemer. Lena folkesson: Aktionsforskning - på hvis vilkår?). Udvikling af den egne organisation (Anette Olin: At udvikle skolen indefra som udviklingsleder. Jan Nylund: Forsker de på RUT? Anita Eriksson: At tilrettelægge et kursus i aktionsforskning. Lotten Westberg: Indbyrdes læring i levnedsmiddelkæden. Johan Berlin: Aktionsforskning - en problematisering).

Anmeldelser (3)


Bibliotekernes vurdering

d. 11. juni 2013

af

af

Hans-Christian Uth

d. 11. juni 2013

For lærerstuderende og særligt interesserede praktikere i grundskolen og på ungdoms- og voksenuddannelserne.

Antologien beskriver en række svenske forsknings- og udviklingsprojekter, som har anvendt aktionslæringsformen. Bogen udkom på svensk i 2004, og den danske udgave er ikke revideret, så der optræder ingen referencer yngre end dette. Der indledes med en generel karakteristik af aktionsforskning. Ellers er bogen bygget op over to hovedafsnit, hvor der i det første beskrives projekter, som har involveret eksterne forskere, mens andet hovedafsnit beskriver interne forandringsprojekter. Første hovedafsnit beskriver projekter fra grundskole- og gymnasieniveau og afsluttes af et reflekterende kapitel over, på hvis vilkår der aktionsforskes. Andet hovedafsnit beskriver projekter fra grundskole, skolelederuddannelse og levnedsmiddelbranchen. Det afsluttes af et kapitel, som problematiserer forskerens rolle i aktionslæringsforløb. Bogen rummer indholdsfortegnelse, korte forfatterpræsentationer samt referenceafsnit.

Af generelle indføringer i emnet findes fra 2012 Aktionsforskning : en grundbog og mere kortfattet er emnet beskrevet i Kvalitative metoder : en grundbog fra 2010. Om aktionslæring i grundskolen findes Aktionslæringens DNA fra 2010 samt Aktionslæring : læring i og af praksis fra 2007.

En udgivelse hvis relevans i Danmark - ni år efter den svenske - kan betvivles.


Fagbladet folkeskolen [online]

d. 4. okt. 2013

af

af

Louise Nabe-Nielsen

d. 4. okt. 2013


Sygeplejersken

Årg. 114, nr. 1 (2014)

af

af

Mette Kjerholt

Årg. 114, nr. 1 (2014)Informationer og udgaver