Bøger / skønlitteratur til børn / roman

Alamo


Beskrivelse


Drengen Jacob beskriver den dramatiske 13 dages belejring af fort Alamo 1836. Mexicanerne angriber texanerne, og Jacob kæmper på lige fod med de voksne. Hvordan vil det gå ham og de andre i fortet?

Anmeldelser (1)


Bibliotekernes vurdering

d. 7. nov. 2016

af

af

Janne Møller Nielsen

d. 7. nov. 2016

I denne blodplettede dagbog kan du følge angrebet på Fort Alamo i Texas i 1836, som 14-årige Jacob oplever det. Fra 11 år.

Bogen består af Jacobs 13 dagbogsnotater. Lidt tilfældigt havner den fattige, forældreløse dreng på Fort Alamo i Texas. Han bliver én af de knap 200 mænd, der forsvarer fortet mod en meget større mexicansk hær. Dagbogen veksler mellem beskrivelser af belejringen og angrebet på fortet og en række tilbageblik, der i brudstykker giver et billede af Jacobs baggrund og fortid.

En barsk og svær bog, for vi følger blot Jacobs notater uden yderligere forklaring, og for mange vil den historiske ramme, som bogen bygger på, være ukendt. Men man bliver grebet af den ægthed, som form og indhold til sammen skaber, når man lukkes ind i Jacobs usorterede tankemylder. Bogen giver indtryk af at være den "ægte" dagbog: Papomslaget er trykt, så det ligner læder, der er blodpletter på forsiden, som går igen på de gullige sider sammen et aftryk fra en kop. Et skudhul gennemhuller bogen, og skrifttypen ligner håndskrift. Det er en stærk og anderledes bog, som kræver noget af sin læser. Begynd evt. med at google lidt baggrundsviden om slaget ved Alamo.

Alamo er i 2005 udgivet som billedroman illustreret af Rasmus Bregnhøi. Teksten er den samme, men denne fremstår med sit anderledes layout og uden illustrationer som en ny bog.