Bøger / skønlitteratur til børn

Aldrig mere


Beskrivelse


Næsten 9-årige Jens' far dør pludselig ved et trafikuheld, og Jens og mor og lillesøster Nina går en hård tid igennem, før dagligdagen igen bliver mindre smertefuld.

Anmeldelser (2)


Bibliotekernes vurdering

d. 28. okt. 1999

af

af

Elin Søborg

d. 28. okt. 1999

En lille, velskrevet bog fuld af sorg og chok, men samtidig også fuld af håb og optimisme. Jens på næsten 9 år mister pludselig sin far ved en bilulykke, og vi følger ham og familien, mor, lillesøster Nina og farfar, gennem den første knugende sorg og frem til en accept af, at faderen aldrig mere kommer tilbage, men livet skal leves. Forfatteren, der er hollænder, skriver med meget stor indlevelse om både børnenes og de voksnes reaktioner på chokket og sorgen, og der gives et meget nuanceret billede af både hovedpersonen Jens og de mennesker, der omgiver ham. Bogen er engagerende og velegnet både til "fornøjelseslæsning" for de mange, der elsker sørgelige bøger, og til mere "terapeutisk" brug i forbindelse med dødsfald og sorgbearbejdelse. Den overskuelige tekst står i korte kapitler, pænt stort tryk og med enkle, udtryksfulde tuschtegninger rundhåndet spredt ud. Til oplæsning for børn fra omkring 6 år og selvlæsning fra ca. 10.


Bibliotekernes vurdering

d. 28. okt. 1999

af

af

Mogens Bille (skole)

d. 28. okt. 1999

Der er igennem de sidste tyve år skrevet en mængde smukke bøger med temaet døden, og denne nye titel, som jo klart indicerer indholdet, føjer sig pænt til listen. Bogen er oprindeligt udkommet på tysk, men oversætteren giver historiens hovedpersoner danske navne, hvorved evt. fremmedgørelse i forhold til miljøet er blevet elimineret. Jens er ni år, da hans fader bliver dræbt ved en trafikulykke, og på de knapt 100 sider følger vi drengen og hans sorgreaktioner i de nærmeste måneder efter tragedien. En dejlig farfader hjælper ham midt i sin egen sorg videre i livet og får ham langsomt til at acceptere det uafvendelige. Slutningen giver læseren – og Jens – en tro på, at der er også vil være en god tilværelse efter faderens død sammen med farfader, mor og lillesøster Nina. Historien er skrevet i korte kapitler og kompositorisk afsluttes en stor del af disse med et brev til den afdøde fader fra Jens. Brevene kursiveres for at adskille dem fra den almindelige tekst. Historien illlustreres med sort/hvide kultegninger som med held har understøttet bogens sørgelige tema. Sætningsopbygningen er præget af korte sætninger – formodentlig for at lette læseprocessen. Bogen kan selvlæses fra 3.klasse – højtlæses fra 2. klasse.Informationer og udgaver