Bøger / faglitteratur / sygehistorier

ALS-spøgelset : når det værst tænkelige sker


Beskrivelse


Psykologens (f. 1952) personlige beretning om diagnosen amyotrofisk lateral sklerose (ALS), hvor hun fra at være aktiv, travl og succesrig bliver afhængig af kørestol, respirator og døgnovervågning.

Anmeldelser (2)


Bibliotekernes vurdering

d. 25. feb. 2020

af

af

Heidi Mørch

d. 25. feb. 2020

Fra aktiv, travl og succesrig til kørestol, respirator og døgnovervågning. Velformuleret personlig ikke bare sygehistorie men i lige så høj grad livshistorie. For læsere med interesse for personlige beretninger.

Bogen sætter "ord på nogle af de oplevelser og følelser, der har været forbundet med at udvikle en alvorlig sygdom, og på de konsekvenser, den har haft for mit parforhold, sociale liv og venskaber." "Og jeg har været på strejftog til min opvækst i et arbejdermiljø i 50'erne, et arbejdsliv gennem 50 år først som sygehjælper i 20 år, og dernæst som psykolog i 30 år" er blandet forfatterens egen beskrivelse af indholdet. Birgit Trembacz døde 30. januar 2020 umiddelbart før bogens udgivelse.

Skrevet med både en veloplagthed og en positivitet på trods af det dystre emne. Det er en meget velformuleret udgivelse, men meget ordrig og meget detaljeret, fx "Jeg finder fluks en tægepincet frem, trækker det lille metalhylster tilbage, så selve pincetten bliver synlig og kan sprede benene. Jeg holder pincetten over flåten, så jeg rammer dens lille krop helt præcist. Derefter fører jeg hylstret tilbage og pincetbenene lukker sig stramt om flåten.".

ALS-forløb finder vi også beskrevet i den sort-humoristiske Hellere dø af grin end af ALSRo uden årerVi ses i morgen, den poetiske Ro uden årer og pårørende-fortællingen Vi ses i morgenALS-forløb finder vi også beskrevet i den sort-humoristiske Hellere dø af grin end af ALS, den poetiske og pårørende-fortællingen Vi ses i morgenALS-forløb finder vi også beskrevet i den sort-humoristiske Hellere dø af grin end af ALS, den poetiske Ro uden årer og pårørende-fortællingen .


P [online]

d. 7. dec. 2020

af

af

Ditte Sennicksen

d. 7. dec. 2020