Bøger / skønlitteratur / roman

Alt det lys vi ikke ser


Beskrivelse


Roman om den tyske soldat Werner, som er ekspert i at opspore radiotransmission, den blinde franske pige Marie-Laure, og eftersøgningen af en uvurderlig juvel under 2. verdenskrig.

Anmeldelser (11)


Bibliotekernes vurdering

d. 16. mar. 2015

af

af

Grethe Lorentzen

d. 16. mar. 2015

Werner er en tysk forældreløs dreng, som undslipper kulminerne for at arbejde med radioopsnapning for Wehrmacht. Marie-Laure er blind og 16 år, da hun og hendes far flygter fra det besatte Paris. Deres veje krydses i Saint-Malo. Til læsere af romaner, der sætter følelser i gang.

Marie-Laure vokser op i Paris med sin omsorgsfulde far, som arbejder på Det Naturhistoriske Museum. Da tyskerne besætter Paris i 1940 flygter far og datter til fæstningsbyen Saint-Malo. Med sig har faderen museets sagnomspundne diamant. I Essen vokser Werner op på et børnehjem. Hans talent for at bygge og reparere radioer skaffer ham ind på et militærakademi og gør ham til ekspert i at spore modstandsfolk. Romanen krydsklipper mellem Werners og Marie-Laures liv, zigzagger i tid og sted. Den ligger på top ti lister i USA, er nomineret til National Book Award, og er Doerrs gennembrudsroman.

I korte kapitler giver Doerr glimt af hovedpersonernes liv i et lyrisk sprog, og med en detaljerigdom, som skaber en billedskabende fortættet stemning og giver følelsesmæssig resonans hos læseren. Bogen er et narrativt puslespil, som ikke lader Marie-Laures fars snedkerier af bykvarterer i miniature til sin blinde datter noget efter. En gribende historie om grusomhed, begær, og ikke mindst godhed i krig.

Havet i TheresienstadtSarahs nøgle og Sarahs nøgle er to andre gribende romaner om skæbner under 2. verdenskrigHavet i Theresienstadt og er to andre gribende romaner om skæbner under 2. verdenskrig.


litteratursiden.dk

d. 13. apr. 2015

af

af

Arne Larsen

d. 13. apr. 2015

Vidunderlig og fængslende historie fra 2. Verdenskrig, som rummer så meget mere end en banal krigshistorie. Om livets uforudsigelighed, om skæbnen og om godt og ondt. Historien foregår nogle år før og...


LitteraturNu [online]

d. 1. juni 2015

af

af

Mette Skovdal Clausen

d. 1. juni 2015


litteratursiden.dk

d. 5. juli 2015

af

af

Marit E. Haugaard

d. 5. juli 2015

Lysende smuk og vemodig skildring af skæbner og menneskelighed i en umenneskelig tid. Det er længe siden, jeg har læst en smukkere bog – og en grummere bog om mennesker og deres valg, men også om dere...


Jyllands-posten

d. 10. apr. 2015

af

af

Christian Møgeltoft

d. 10. apr. 2015


Berlingske tidende

d. 4. apr. 2015

af

af

Niels Houkjær

d. 4. apr. 2015


Kristeligt dagblad

d. 8. maj 2015

af

af

Kristine Kabel

d. 8. maj 2015


Weekendavisen

d. 10. apr. 2015

af

af

Morten Wilhelm Scholz

d. 10. apr. 2015


Børsen

d. 10. apr. 2015

af

af

Line Rasmussen

d. 10. apr. 2015