Bøger / skønlitteratur til børn / roman

Alt forladt i lucianat


Beskrivelse


Kæresteparret Moa og Samuel skilles i vrede. Men da Moa løber hjemmefra i en snestorm, kører Samuel ud for at lede efter hende. Finder han hende og bliver de gode venner igen?

Anmeldelser (2)


Bibliotekernes vurdering

d. 4. sep. 2002

af

af

Knud Stadelund (skole)

d. 4. sep. 2002

I denne fjerde bog om Moa og Samuel, der kan læses som en selvstændig fortælling, er det Luciatid. Det er også en tid, hvor de to har noget at tænke på. Moa er træt af, at hendes forældre arbejder så meget. Det kulminerer, da Moas mor kommer for sent hjem, da Lucianatten skal fejres sammen med bl.a. Samuel. En længe opsparet vrede resulterer i, at hun stikker af hjemmefra. Samuel tror, at hun har brændt ham af, men får ud på aftenen en fornemmelse for, hvor hun er. I snestorm kører han til ridehuset på sin broders knallert og får kontakt til Moa. Her betror hun Samuel sin frustration og angst for ikke at slå til. Da de voksne når frem, forsones alle parter dog, og Moa meddeler, at de to nu kommer rigtigt sammen. I slutningen af bogen går Moa til skoleinspektøren med en tilståelse, der trækker tråden tilbage til en hændelse i tredje bind. Bogen, der som de foregående er holdt i et enkelt og let læseligt sprog, indeholder temaer som målgruppen vil kunne nikke genkendende til som f.eks. frigørelsestrang, forventninger og forelskelse. Teksten understøttes udmærket af s/h tegninger. Den kan primært anvendes til selvstændig læsning fra 4.-5. klassetrin, men kan desuden indgå i et læsesæt.


Bibliotekernes vurdering

d. 4. sep. 2002

af

af

Else Lerche

d. 4. sep. 2002

Her er fjerde bind i den lille, fine serie om Moa og Samuel, o. 12 år. Første bind var Hvem kan blive forelsket i Vilde-Samuel?, 1999. Troværdigt, loyalt og med indføling levendegør forfatteren personerne og deres reaktioner: pubertetens usikkerhed, stærke og ofte svingende følelser, og at man kan reagere modsat af ens inderste hensigt og spænde ben for sig selv. Det er skrevet i et letlæseligt, levende sprog. De forholdsvis korte sætninger er med til at understrege pulsen i bogen. De følsomme kultegninger spiller fint sammen med teksten. Bagsideteksten fanger og viser at bogen er en del af en serie. Det er en fordel at have læst de andre først. Farveforsiden er dramatisk. Titlen kan forstås på to måder, og i den dramatiske handling er der dækning for begge betydninger. Moa og Samuel har det svært med hinanden, bl.a. pga. en episode med graffiti. De skilles som uvenner. Moa når ikke, som Samuel havde håbet, luciafesten da hendes mor igen svigter, så Moa må passe sin bror. Vreden vokser i Moa, og hun løber hjemmefra. Samuel prøver at tænke på andet end Moa, men da hun er forsvundet, leder han efter og finder hende. Efter voldsomme følelsesudbrud når de hinanden, og deres forhold er stærkere. Og Moa får styrke til at gøre op med sin mor.