Bøger / skønlitteratur / digte

Amduat - en iltmaskine


Beskrivelse


Digte. Bogen er en sammenskrivning af den ægyptiske solguds rejse gennem dødsriget om natten, som det berettes om i Amduat, og fortællingen om en mand, som dør af en lungebetændelse på Holbæk Sygehus.

Anmeldelser (9)


Bibliotekernes vurdering

d. 2. feb. 2018

af

af

Thomas Ry Andersen

d. 2. feb. 2018

Original og personlig digtsamling, som kombinerer en mands dødskamp på Holbæk Sygehus med den egyptiske underverden. For litterært interesserede læsere.

Bogen er en sammenskrivning af to fortællinger. Den ene tager os med på den ægyptiske solguds rejse i underverdenen gennem nattens 12 timer fra solnedgang til solopgang, mens den anden er henlagt til en hospitalsstue på Holbæk Sygehus, hvor Harald Voetmanns far dør af en lungebetændelse. Undervejs veksles der mellem korte rytmiske vers, som dette: "En dør er en kniv/ en kniv er en time/ et blik er et sår/ og et sår er en fjer" til længere tekster om gudens rejse i underverdenen og faderens dødskamp på hospitalet. Teksterne er trykt i sort og rødt og skrevet i hånden. Harald Voetmann har tidligere udgivet den historiske trilogi VågenAlt under månenSyner og fristelser, Alt under månen og Syner og fristelserBogen er en sammenskrivning af to fortællinger. Den ene tager os med på den ægyptiske solguds rejse i underverdenen gennem nattens 12 timer fra solnedgang til solopgang, mens den anden er henlagt til en hospitalsstue på Holbæk Sygehus, hvor Harald Voetmanns far dør af en lungebetændelse. Undervejs veksles der mellem korte rytmiske vers, som dette: "En dør er en kniv/ en kniv er en time/ et blik er et sår/ og et sår er en fjer" til længere tekster om gudens rejse i underverdenen og faderens dødskamp på hospitalet. Teksterne er trykt i sort og rødt og skrevet i hånden. Harald Voetmann har tidligere udgivet den historiske trilogi Vågen, og Syner og fristelserBogen er en sammenskrivning af to fortællinger. Den ene tager os med på den ægyptiske solguds rejse i underverdenen gennem nattens 12 timer fra solnedgang til solopgang, mens den anden er henlagt til en hospitalsstue på Holbæk Sygehus, hvor Harald Voetmanns far dør af en lungebetændelse. Undervejs veksles der mellem korte rytmiske vers, som dette: "En dør er en kniv/ en kniv er en time/ et blik er et sår/ og et sår er en fjer" til længere tekster om gudens rejse i underverdenen og faderens dødskamp på hospitalet. Teksterne er trykt i sort og rødt og skrevet i hånden. Harald Voetmann har tidligere udgivet den historiske trilogi Vågen, Alt under månen og .

Voetmann kombinerer personlige erfaringer med stemmer og tankegods fra det gamle Ægypten, og det er netop i denne perspektivforskydning, bogens styrke ligger. Det hæver bogen fra "blot" at være fortatterens personlige historie til noget alment menneskeligt, som mange forskellige læsere kan forholde sig til. Voetmann understreger med denne debutdigtsamling, at han er en af de mest interessante stemmer på den danske litterære scene.

Merete Pryds Helle bruger en lignende perspektivforskydning i Solsiden, om en kvinde hvis liv undervejs til dødsriget passerer revy.


litteratursiden.dk

d. 5. mar. 2018

af

af

Maria Guldager Rasmussen

d. 5. mar. 2018

Ved en smuk sammenskrivning af to fortællinger – en gammel ægyptisk myte og en nutidig afsked med sin far – har Voetmann begået et melodisk, drømmende og nærværende værk. Harald Voetmann har for læng...


Berlingske tidende

d. 3. feb. 2018

af

af

Jørgen Johansen (f. 1941)

d. 3. feb. 2018


Kristeligt dagblad

d. 1. mar. 2018

af

af

Peter Stein Larsen

d. 1. mar. 2018


Jyllands-posten

d. 4. mar. 2018

af

af

Tobias Skiveren (f. 1987)

d. 4. mar. 2018


Politiken

d. 2. feb. 2018

af

af

Mikkel Krause Frantzen

d. 2. feb. 2018


Standart

Årg. 32 nr. 2 (2018

af

af

Søren Rosenberg Pedersen

Årg. 32 nr. 2 (2018