Bøger / faglitteratur / bibliografier

Amerika og det gode liv : materiel kultur i Skandinavien i 1950'erne og 1960'erne (flere sprog)


Beskrivelse


Antologi om amerikaniseringen af skandinavisk hverdagskultur i 1950'erne og 1960'erne. Den viser hvordan ting og tanker rejste fra USA, og hvordan de med ændringer og tilpasninger undervejs blev centrale elementer i nordisk hverdagsliv.

Anmeldelser (1)


Bibliotekernes vurdering

d. 31. jan. 2012

af

af

Jytte Bræmer

d. 31. jan. 2012

Til fortrinsvis forskere og studerende på områderne kulturstudier, antropologi og samfundsfag, men kan også anvendes i opgavesammenhæng fra gymnasieniveau og opefter. Flere sprog er repræsenteret i artikelsamlingen, så den vil imødekomme de opgavekrav, hvor kilder på forskellige sprog skal være anvendt.

Bogen er en artikelsamling med det tema at undersøge, hvorledes skandinavisk hverdagsliv (her forstået som materielle goder) er påvirket af amerikansk kultur. Den er én af hidtil tre antologier, der udspringer af et forskningsprojekt "Amerikansk på dansk". Forfatterne til artiklerne behandler emner som amerikanisering af ungdomskulturen, den amerikanske påvirkning af køkkener og husholdning i de skandinaviske lande, udviklingen i 60'ernes forstadsmiljøer, familiekultur repræsenteret via familiefotos og endelig modens afhængighed af USA. Det er forskningsformidling, når det er bedst. Formidlet i en ligefrem og enkel form og med referencer til vedkommende baggrundsviden. Det, at flere af artiklerne er på hhv. engelsk, norsk og svensk vil imidlertid begrænse anvendeligheden for den almindeligt interesserede læser.

Der er tidligere udkommet 2 bøger, udsprunget af samme forskningsprojekt. Amerika i dansk kulturliv 1945-75, 2010 omhandler amerikansk påvirkning af kulturformer som musik, sport, litteratur, kunst, hvor Det amerikanske forbillede?, 2011 behandler erhvervslivet.

Antologi omhandlende amerikansk kulturs påvirkning af vores hverdagsliv i perioden 1950-70.Informationer og udgaver