Bøger / skønlitteratur / noveller

Amok : kærlighedens forrykte former


Beskrivelse


Noveller. Kærlighedens mangfoldige former udtrykkes med litterær elegance i disse noveller fra mellemkrigstidens centraleuropæiske højkultur.

Anmeldelser (8)


Bibliotekernes vurdering

d. 22. mar. 2018

af

af

Kent Skov

d. 22. mar. 2018

Klassikerudgivelse med noveller om kærlighedens (vild)veje af den mesterlige østrigske novellist Stefan Zweig. For interesserede i klassiske, fint skrevne og udfoldede historier.

Østrigeren Stefan Zweig (1881-1942) var en centraleuropæisk mellemkrigstids-digter bosat i Wien og verdensmand. De fire velanskrevne noveller, der er medtaget her: "Brændende kærlighed", "Følelsernes forvirring", "Amok" og "Brev fra en ukendt" blev alle kendte i ZWs samtid og er oversat og filmatiseret flere gange. De er udtryk for både datidens store interesse for psykoanalyse og kærlighedens eksperimenter. SZ drog pga. sin jødiske herkomst i eksil og døde for egen hånd ved udsigten til nazisternes magtovertagelse og den europæiske kulturs undergang.

Novelle- og sprogkunst fra øverste hylde. Samlingens kærlighedstema virker som et prisme, hvorigennem forskellige kærlighedsformer udfoldes: Den livslange ugengældte, men ikke helt forgæves udlevede kærlighed i den meget subtile skæbnefortælling "Brev fra en ukendt". Moderkærlighedens knugende tryghed beskrives indlevende i den kortere "Den sidste drøm" og den homoseksuelle ditto i "Følelsernes forvirring". Fortrinlig læseoplevelse.

Zweig skriver sig ind i traditionen fra 1800-talets store novellister med et moderne twist: Maupassant, Balzac, Thomas Mann og Herman Bang. To af novellerne er tidligere udgivet i Et hjertes undergangKaleidoskop og KaleidoskopZweig skriver sig ind i traditionen fra 1800-talets store novellister med et moderne twist: Maupassant, Balzac, Thomas Mann og Herman Bang. To af novellerne er tidligere udgivet i Et hjertes undergang og .


litteratursiden.dk

d. 29. maj 2018

af

af

Maria Guldager Rasmussen

d. 29. maj 2018

Fire noveller, der afdækker erotikkens mange forskellige lag. Zweig kan, med sin fine psykologiske indsigt, fortælle en historie, så den vækkes til live. Det er lækker, lidenskabelig læsning. Fire ny...


Weekendavisen

d. 20. apr. 2018

af

af

Mikkel Bruun Zangenberg

d. 20. apr. 2018


Kristeligt dagblad

d. 24. maj 2018

af

af

Rasmus Vangshardt

d. 24. maj 2018


Information

d. 13. apr. 2018

af

af

Thomas Thurah

d. 13. apr. 2018


Berlingske tidende

d. 19. juni 2018

af

af

Søren Kassebeer

d. 19. juni 2018


Standart

Årg. 32 nr. 2 (2018

af

af

Steen Klitgård Povlsen

Årg. 32 nr. 2 (2018