Bøger / skønlitteratur / roman

Analfabeten der kunne regne


Beskrivelse


Fra Sydafrika til Sverige, fra apartheid til Mossad, fra dumhed til genialitet. Det ene absurde optrin afløser det andet i denne underholdende roman, hvor pigen Nombeko fra Sydafrika finder sammen med Holger fra Sverige og hvor de sammen skal forsøge at komme af med en atombombe!

Anmeldelser (10)


Bibliotekernes vurdering

d. 12. nov. 2013

af

af

Jacob Holm Krogsøe

d. 12. nov. 2013

Til de mange der var begejstrejede for forfatterens debutroman Den hundredårige der kravlede ud af vinduet og forsvandt og desuden til læsere, der godt kan lide et godt grin i en meget underholdende, letbenet og velskrevet roman, der efterlader dig med et stort smil på læben. Kort sagt vil romanen, meget fortjent, ramme en stor målgruppe på bibliotekerne.

Nombeko vokser op i Sydafrikas slum. Holger 1 og Holger 2 vokser op i Sverige, i skyggen af deres far som hader monarkiet. Nombeko ankommer, sammen med en atombombe, til Sverige og slår følgeskab med blandt andet to gange Holger, kongen og statsministeren og et par Mossad-agenter! Det lyder absurd og det er det også. Barokt, letbenet, underfundigt, kløgtigt, rørende og til tider hylende morsomt. Jonassons sammenblanding af fiktion og fakta fungerer eminent i denne røverhistorie, personerne er levende og humoren skarp, som var det Forrest Gump man sad og så. Hør blot her fra en passage, hvor en Mossad-agent netop er gået på pension: "9 dage forinden var han blevet fejret med mandelkage og takketale. Eftersom chefens tale var smuk, men forløjet, smagte mandlerne bittert.".

Den oplagte sammenligning er Jonassons før nævnte debutroman, da bøgernes form minder meget om hinanden, og ellers kunne man læse Erland Loes Kurt-romaner, eksempelvis Kurt Kurér.

Romanen er en årets bedste feel good romaner, hvor satiren og de absurde optrin sidder lige i skabet. Vil få et meget stort udlån på de danske folkebiblioteker.


litteratursiden.dk

d. 19. dec. 2013

af

af

Rikke Bødker

d. 19. dec. 2013

En ret usædvanlig ung kvinde sætter verden i et nyt lys i kampen for retfærdighed. Ikke mindst for at slippe af med en belastende atombombe. Nombeko starter allerede som syv-årig, med at være latrintø...


Berlingske tidende

d. 14. dec. 2013

af

af

Merete Reinholdt

d. 14. dec. 2013


Jyllands-posten

d. 4. dec. 2013

af

af

Katrine Sommer Boysen

d. 4. dec. 2013


Kristeligt dagblad

d. 2. jan. 2014

af

af

Vibeke Blaksteen

d. 2. jan. 2014


Information

d. 27. dec. 2013

af

af

Linea Maja Ernst

d. 27. dec. 2013


Børsen

d. 6. dec. 2013

af

af

Line Rasmussen

d. 6. dec. 2013