Bøger / skønlitteratur til børn / roman

Anne på egne ben


Beskrivelse


Anne og Gilberts forlovelse varer i 3 år, der er fyldt med venten og længsel. Mens Gilbert færdiggør sin uddannelse, tager Anne et job som gymnasielærer i en lille by, langt fra Grønnebakken.

Anmeldelser (4)


Bibliotekernes vurdering

d. 18. dec. 2018

af

af

Elin Søborg

d. 18. dec. 2018

Dette er så 4. bd. i serien om Anne fra Grønnebakken, og Anne er blevet færdig på universitetet og skal have 3 år til at gå, mens Gilbert afslutter sine universitetetsstudier. Dem tilbringerhun som forstander på gymnasiet i et mindre udsted på Prince Edward Island. De 3 år opleves gennem Annes lange og velskrevne breve til Gilbert vekslende med korte fortællende afsnit, hvor vi mindesom alle Annes fortræffeligheder. Der er ikke meget handling, historien hviler hovedsageligt på Annes levende beskrivelser af de lokale folk, hun møder og som hun som tilflytter af og til har sinekontroverser med, men som hun naturligvis snart får lagt for sine fødder med sit menneskekærlige, hjælpsomme og charmerende væsen. Bogen er velskrevet, især Annes breve er medrivende, og der eradskillige gode portrætter, men der er nu ikke meget udvikling i de miljøer og mennesketyper, Anne træffer på, eller i hendes omgang med dem. Trods alt vil jeg vurdere, at også dette bd. nok skalblive efterspurgt afmålgruppen: de romantiske piger mellem 12 og 15 år, ikke mindst da TV-serien jo med jævne mellemrum genudsendes.


Bibliotekernes vurdering

d. 18. dec. 2018

af

af

Birgit Damtoft (skole)

d. 18. dec. 2018

Hermed foreligger 4. bind af Anne-bøgerne. Anne skal de næste tre år være forstander ved gymnasiet i Summerside. Det bliver tre lykkelige år for den særdeles aktive Anne. Hendes skolearbejdehører vi meget lidt om. Derimod oplever vi hendes bekendte - nær som fjern - gøre brug af hendes kloge menneskelige egenskaber. Familiestridigheder bliver ved Annes hjælp opblødt og afklaret. Ungeelskende, der af en eller anden grund ikke må/kan få hinanden, bliver ved Annes mellemkomst alligevel ægteviede. Ulykkelige skæbner - børn som voksne - kommer hun til undsætning. Bogen har ikkenoget spændende handlingsforløb i sig. Den rummer en række sjove og alvorlige men udramatiske episoder, der samlet virker som én lang forherligelse af Anne. I forhold til den farverige Anne stårbogens øvrige personer ret blege. Forfatteren gør dog bogen værd at læse p.gr.a. et levende sprog og udmærkede tids- og miljøskildringer. En begrænset skare piger fra 6. klasse og opefter vil tagebogen til sig ikkemindst grundet TV-serien, der har været vist herhjemme og vil blive genudsendt i 1991.


Politiken

d. 23. feb. 1991

af

af

Ingerlise Koefoed

d. 23. feb. 1991


Jyllands-posten

d. 14. jan. 1991

af

af

Annelise Vestergaard

d. 14. jan. 1991