Bøger / faglitteratur til børn

Antarktis


Anmeldelser (1)


Bibliotekernes vurdering

d. 1. juli 2008

af

af

Lisbeth Thue Hansen

d. 1. juli 2008

Antarktis tilhører serien Små fakta. Bogen henvender sig til begynderlæsere, men for dem er teksten for svær, så elever fra 9 år/3. kl. vil kunne klare at læse teksten. Den kan anvendes som frilæsningsbog og ved et fagligt læsekursus. Dertil er der udarbejdet opgaver, som kan hentes på nettet.

Illustrationerne bærer bogen. De består af en blanding af skarpe farverige fotos og naturalistisk tegnede illustrationer. Teksten, der består af blokke med 3 linjer tekst i hver, er sat tilfældigt på illustrationerne. Mange ord er stavelsesdelte, men det er ret tilfældigt, hvilke man har valgt; fx under-tøj og ski-briller men ikke Antarktis, blæksprutter eller forskerne. Dette besværliggør læsningen af bogen. Der er tale om en fagbog, hvor der både er indholdsfortegnelse, stikordsregister samt links til andre materialer om emnet. Bogen giver læseren et overordnet og kalejdoskopisk indblik i Antarktis. Der fortælles om det kolde klima; men ingen eksakt viden om fx temperaturforhold. Der er ingen kort over, hvor kontinentet er placeret; blot at det ligger længst mod syd. Trods dette formår bogen at fortælle om isbjerge, forskernes liv og arbejde i området samt om det utrolige dyreliv, der hersker, hvor 15 arter omtales.

Der er mange titler, der omhandler emnet blot ikke med samme målgruppe for øje.

Bogen, der i layout ligner de andre i serien, tilføjer intet nyt til emnet, men den kan vække interesse for andre bøger om emner, den behandler.Informationer og udgaver