Bøger / skønlitteratur til børn / roman

Anton - jorden er giftig


Beskrivelse


Den nye dreng i 2.b opfører sig underligt. Han bliver bange, da kammeraterne forslår, at de skal lege "Jorden er giftig", og lyden af en flyvemaskine får ham til at græde. Said har oplevet krig i virkeligheden.

Anmeldelser (1)


Bibliotekernes vurdering

d. 3. apr. 2014

af

af

Jesper Holtoug

d. 3. apr. 2014

Bøgerne om Anton er letlæsningsbøger i serierne Anton-serien og Billebøgerne. Denne tilhører seriens sværeste kategori, nemlig med tre biller, hvilket svarer til et lix-tal omkring 10. Egnet til selvstændig læsning i indskolingen og desuden udmærket som samtalebog om emner som: kammeratskab og børn med andre livsomstændigheder. Målgruppe: 6-8 år.

Fin lille, seriøs bog til den første læsning. Der starter en ny elev i 2.B, og det viser sig hurtigt, at den nye, mørke dreng ikke bare er lidt genert og tilbageholdende. Han reagerer meget mere voldsomt på små dagligdags tildragelser, end klassekammeraterne kan forstå. Langsom går det op for børn og lærere i 2.B, at den nye dreng er skræmt fra vid og sans efter at have oplevet krigen i Irak på egen krop. Bare lyden af en flyvemaskine får drengen til at gå i panik. Den enkle, nedtonede tekst ledsages af medforklarende og stemningssættende stregtegninger. Forfatter kendes fra en lang række børne- og ungdomsbøger, heraf en del om social mistrivsel, og illustratoren huskes blandt andet for Max Skræk-bøgerne.

Flere forskellige letlæsningsserier omhandler på tilsvarende måde flygtninge/indvandrerproblematikker, eksempelvis Let at læse-serien fra Turbine.

En relevant og lidt alvorlig letlæsningsbog, som giver læseren noget at tænke over - både i forhold til eget og andres livsforhold.