Bøger / faglitteratur

Arabisk forår : baggrund og konsekvenser : Egypten, Syrien, Libyen, Yemen, Bahrain, Jordan, Marokko, Iran, Israel, Palæstina, Al-Qaida, USA, Europa


Beskrivelse


Samling af bidrag fra danske eksperter om uroen i Mellemøsten i de første måneder af 2011 samt bud på fremtidsudsigterne for Mellemøsten.

Anmeldelser (2)


Bibliotekernes vurdering

d. 11. aug. 2011

af

af

Carsten Güllich-Nørby

d. 11. aug. 2011

Målgruppen er læsere som interesserer sig for, hvad der sker globalt, politisk og samfundsmæssigt. Antologien er med sin bredde oplagt fx til en større opgave fra og med gymnasieniveau.

Antologi om det som er blevet kendt som "det arabiske forår", hvor folkelige protester og demonstranter tvinger regimer til fald. Bogen som har undertitlen "baggrund og konsekvenser" er redigeret af Helen Hajjaj, Lars Erslev Andersen og Clement B. Kjærsgaard. Samme Kjærsgaard skriver introduktionen. Antologien består af 16 kapitler. Her skriver Lars Erslev Andersen fx under overskriften: "USA vakler i Mellemøsten". Søren Hove redegør for "Al-Qaida og omvæltningerne i Mellemøsten". Han understreger bl.a. det faktum at "hverken al-Qaida eller andre militante islamister indtil videre har spillet nogen nævneværdig rolle i omvæltningerne. I Tunesien, Egypten, Libyen, Syrien, Bahrain og Yemen har oprørerne været karakteriseret ved at være brede folkelige opstande..." Ulla Holms indlæg har den slagkraftige overskrift: "Gaddafi. Gal hund, snu ræv" og beskriver den helt aktuelle igangværende konfrontation i Libyen, hvor Gaddafi i skrivende stund er forsvundet. I det afsluttende indlæg spørger Daniel Korski: "Nordafrika: Vil foråret falme eller fortsætte?".

Endnu ikke meget i bogform om emnet, dog også, men med klar marxistisk synsvinkel Den arabiske revolution.

Interessant og tankevækkende antologi, der har lånere på de fleste biblioteker.


Historie & samfundsfag

Årg. 51, nr. 3 (2011)

af

af

Tanja Maria Andersen

Årg. 51, nr. 3 (2011)Informationer og udgaver