Bøger / faglitteratur

Arven fra Byzans


Beskrivelse


Anthology on Byzantium and Byzantine influence in Europe including essays on Byzantine architecture and art.

Anmeldelser (2)


Bibliotekernes vurdering

d. 7. maj 2010

af

af

Conni Boll Christensen

d. 7. maj 2010

Populærvidenskabeligt værk om Byzans indflydelse gennem tiderne. Det kristne Byzans (330-1453) voksede ud af Romerrigets østlige del og havde Konstantinopel (tidligere Byzans, nu Istanbul) som hovedstad. Danske forskere bidrager international til at belyse væsentlige træk ved byzantinsk kultur og samfund. Målet med bogen er at formidle den viden og give interesserede læsere adgang til videre studier.

Karsten Fledelius, Danmarks måske førende Byzans-forsker, skriver i indledningen, at Byzans rolle i sin samtid kan sammenlignes med USAs rolle i det 20. og 21. årh. Han gennemgår kort og godt 25 karakteristiske træk ved Byzans og trækker i bogens afslutning trådene op gennem det Europa, vi kender i dag, hvor Istanbul i 2010 er udnævnt til europæisk kulturby. I alt 20 forskere har bidraget til bogen med emner som fx pengevæsen, kronregalier, byzantinsk historieskrivning, bygningskultur, ikonmaleriets historie, musikhistorie og kastratsang. Et af mange spændende afsnit redegør for historien bag det danske nationalsmykke Dagmar-korset, som har sin oprindelse i Byzans. Bogen er velskrevet, smukt illustreret og har de nødvendige noter og registre.

Andre bøger om Byzans er Byzans : middelalderens Romerrige og Byzans - mellem sultan og pave. Denne ligner i stil og layout om Arven fra Ægypten fra samme forlag.

Formidling af danske forskeres bidrag til forståelse af Byzans' kulturarv. Særligt interesserede får her et smukt og populærvidenskabeligt værk.


Kristeligt dagblad

d. 1. juni 2010

af

af

Carsten Bach-Nielsen

d. 1. juni 2010Informationer og udgaver